Welke Kosten Notaris Aftrekbaar

Wat zijn de kosten voor een Notaris en zijn deze aftrekbaar?

De kosten voor een Notaris in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die worden aangeboden en de complexiteit van de zaak. Deze kosten kunnen echter aftrekbaar zijn voor belastingdoeleinden.

Een Notaris is een juridisch expert die gespecialiseerd is in het opstellen en beoordelen van juridische documenten, zoals akten, testamenten en huwelijkse voorwaarden. In Nederland is het verplicht om een Notaris in te schakelen voor bepaalde juridische zaken, zoals het kopen van een huis of het oprichten van een bedrijf.

De kosten voor een Notaris bestaan uit verschillende onderdelen, zoals het honorarium van de Notaris, de kosten voor het opstellen van de akte en de eventuele bijkomende kosten, zoals de inschrijvingskosten bij het Kadaster.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een Notaris?

De gemiddelde kosten voor een Notaris in Nederland liggen tussen de €500 en €1000 per akte. Het tarief van een Notaris wordt bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en is afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de tijd die de Notaris nodig heeft om de akte op te stellen.

Zijn de kosten voor een Notaris aftrekbaar?

Ja, de kosten voor een Notaris zijn aftrekbaar voor belastingdoeleinden. Dit geldt voor zowel particulieren als ondernemers. De kosten kunnen worden opgegeven als aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Welke kosten zijn precies aftrekbaar?

De kosten die aftrekbaar zijn, zijn het honorarium van de Notaris en de eventuele bijkomende kosten, zoals de inschrijvingskosten bij het Kadaster. Ook de btw die over deze kosten wordt berekend, is aftrekbaar.

Kan ik de kosten voor een Notaris aftrekken als ik een huis koop?

Ja, de kosten voor een Notaris zijn aftrekbaar bij het kopen van een huis. Dit geldt voor zowel de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte als de kosten voor de leveringsakte.

Veelgestelde vragen over Welke Kosten Notaris Aftrekbaar

 • Zijn de kosten voor een Notaris altijd aftrekbaar?
  Nee, de kosten zijn alleen aftrekbaar als ze betrekking hebben op een juridische zaak die belastbaar is voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.
 • Kan ik de kosten voor een Notaris ook aftrekken als ik geen belasting betaal?
  Nee, de kosten zijn alleen aftrekbaar als er belasting wordt betaald over het inkomen of de winst.
 • Kan ik de kosten voor een Notaris ook aftrekken als ik een rechtsbijstandverzekering heb?
  Nee, als u een rechtsbijstandverzekering heeft, worden de kosten voor een Notaris vergoed door de verzekeraar.
 • Kan ik de kosten voor een Notaris aftrekken als ik een geschil heb met de Belastingdienst?
  Ja, de kosten voor een Notaris zijn aftrekbaar als ze betrekking hebben op een juridische zaak tegen de Belastingdienst.
 • Kan ik de kosten voor een Notaris aftrekken als ik een echtscheiding heb?
  Ja, de kosten voor een Notaris zijn aftrekbaar als ze betrekking hebben op een echtscheiding.
Juridische Dienst Gemiddelde kosten
Hypotheekakte €500 – €1000
Leveringsakte €500 – €1000
Testament €250 – €500
Huwelijkse voorwaarden €500 – €1000
Oprichten BV €1000 – €2000