Wat Zijn De Kosten Van Een Notaris

Wat Zijn De Tarieven Van Een Notaris?

Als u een notaris nodig heeft voor uw juridische zaken, is het belangrijk om te weten wat de kosten zullen zijn. Hieronder vindt u een overzicht van de tarieven van een notaris in Nederland.

  • De tarieven van een notaris zijn vastgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en zijn wettelijk geregeld. Dit betekent dat alle notarissen in Nederland dezelfde tarieven hanteren.
  • De tarieven van een notaris bestaan uit een vast tarief en een variabel tarief. Het vaste tarief is voor de werkzaamheden die standaard bij een notariële akte horen, zoals het opstellen en passeren van de akte. Het variabele tarief is voor extra werkzaamheden, zoals het opvragen van documenten of het uitvoeren van onderzoek.
  • De tarieven van een notaris zijn exclusief BTW en eventuele bijkomende kosten, zoals leges en kosten voor het inschrijven van de akte in het Kadaster.
  • De tarieven van een notaris verschillen per regio en per notariskantoor. Het is daarom verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen, zodat u de tarieven kunt vergelijken en een weloverwogen keuze kunt maken.
  • De tarieven van een notaris kunnen ook afhangen van de complexiteit van uw juridische zaak. Zo zal een eenvoudige overdracht van een woning goedkoper zijn dan het opstellen van een testament.

Tarieven Overzicht

Werkzaamheden Vast tarief Variabel tarief
Opstellen en passeren van een hypotheekakte € 500 1% van de hypotheeksom
Opstellen en passeren van een leveringsakte € 1.000 1% van de koopsom
Opstellen en passeren van een testament € 500 € 250 per erfgenaam
Opstellen en passeren van een samenlevingscontract € 500 € 250 per partner
Opstellen en passeren van een oprichtingsakte BV € 500 € 500 per aandeelhouder

Veelgestelde Vragen Over De Kosten Van Een Notaris

1. Wat zijn de bijkomende kosten bij de tarieven van een notaris?

De bijkomende kosten bij de tarieven van een notaris zijn onder andere BTW, leges en kosten voor het inschrijven van de akte in het Kadaster. Deze kosten kunnen per notariskantoor verschillen.

2. Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris?

Nee, de tarieven van een notaris zijn wettelijk vastgesteld en alle notarissen in Nederland hanteren dezelfde tarieven.

3. Moet ik altijd het volledige tarief betalen, ook als mijn juridische zaak eenvoudig is?

Ja, de tarieven van een notaris zijn gebaseerd op de werkzaamheden die standaard bij een notariële akte horen en niet op de complexiteit van uw zaak.

4. Kan ik een subsidie of vergoeding krijgen voor de tarieven van een notaris?

In sommige gevallen is het mogelijk om een subsidie of vergoeding te krijgen voor de kosten van een notaris, bijvoorbeeld voor een testament of samenlevingscontract. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en kunt u navragen bij uw notaris.

5. Zijn er manieren om te besparen op de tarieven van een notaris?

U kunt besparen op de tarieven van een notaris door offertes op te vragen bij meerdere notarissen en deze te vergelijken. Ook kunt u kiezen voor een online notaris, die vaak lagere tarieven hanteert. Let wel op dat de kwaliteit van de dienstverlening bij een online notaris mogelijk anders is dan bij een fysiek notariskantoor.