Wat Kost Verklaring Van Erfrecht Bij Notaris

Wat zijn de kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de Notaris?

Een Verklaring van Erfrecht is een officieel document dat nodig is bij het afhandelen van een erfenis in Nederland. Maar wat zijn de kosten voor het verkrijgen van deze verklaring bij de notaris?

 • De kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de erfenis en de tarieven van de notaris.
 • Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een Verklaring van Erfrecht tussen de €500 en €1000.
 • Deze kosten zijn inclusief de notariskosten, inschrijvingskosten bij het Centraal Testamentenregister en eventuele kosten voor het opvragen van documenten en verklaringen.
 • De notaris zal een offerte op maat maken, waarin alle kosten duidelijk worden vermeld.
 • De kosten voor een Verklaring van Erfrecht zijn fiscaal aftrekbaar, wat kan resulteren in een belastingvoordeel.

Wat bepaalt de hoogte van de kosten?

De kosten voor een Verklaring van Erfrecht bij de notaris zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • De omvang en complexiteit van de erfenis: hoe meer erfgenamen en bezittingen er zijn, hoe meer werk de notaris zal moeten verrichten.
 • De tarieven van de notaris: elk notariskantoor hanteert zijn eigen tarieven, waardoor de kosten kunnen verschillen.
 • Eventuele extra kosten: soms zijn er extra documenten of verklaringen nodig, zoals een verklaring van executele of een verklaring van erfrecht uit het buitenland. Deze kosten worden ook meegenomen in de offerte van de notaris.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Naast de kosten voor de Verklaring van Erfrecht bij de notaris, kunnen er nog andere kosten zijn die komen kijken bij het afhandelen van een erfenis. Denk hierbij aan:

 • De kosten voor het opstellen van een testament
 • De kosten voor de verdeling van de erfenis, zoals de kosten voor de notaris of de executeur
 • Eventuele erfbelasting

Kan ik de kosten voor een Verklaring van Erfrecht terugvragen?

Ja, de kosten voor een Verklaring van Erfrecht zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je deze kosten kunt opgeven bij de belastingaangifte en hiermee belastingvoordeel kunt behalen.

Kan ik zelf een Verklaring van Erfrecht opstellen?

Nee, een Verklaring van Erfrecht moet altijd worden opgesteld door een notaris. Dit is een wettelijke vereiste in Nederland.

Kan ik besparen op de kosten voor een Verklaring van Erfrecht?

Het is altijd verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt. Zo kun je de tarieven en eventuele extra kosten vergelijken en de notaris kiezen die het beste bij jouw situatie past. Daarnaast kun je besparen op de kosten door te kiezen voor een online notaris, die vaak lagere tarieven hanteert.