Wat Kost Schenken Op Papier Bij De Notaris

Wat zijn de kosten voor schenken op papier bij de notaris?

Schenken op papier bij de notaris is een veel voorkomende manier om vermogen over te dragen aan familieleden of andere dierbaren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een notariƫle akte, waarin de schenking wordt vastgelegd. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor schenken op papier bij de notaris?

De kosten voor schenken op papier bij de notaris bestaan uit verschillende onderdelen. Om een duidelijk overzicht te geven, hebben we deze onderverdeeld in de volgende categorieƫn:

  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Administratiekosten
  • Eventuele bijkomende kosten

De hoogte van deze kosten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van de schenking en de tarieven van de notaris. Hieronder zullen we per categorie de kosten toelichten.

Notariskosten

De notariskosten zijn de kosten die de notaris in rekening brengt voor het opstellen van de akte. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld en worden berekend aan de hand van een tarief per uur. Gemiddeld genomen liggen de notariskosten voor schenken op papier tussen de ā‚¬250 en ā‚¬500.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden bij de overdracht van onroerend goed, zoals een woning of bedrijfspand. Bij schenken op papier wordt er vaak gebruik gemaakt van een schenking van een woning. In dat geval moet er dus ook overdrachtsbelasting betaald worden. De hoogte van deze belasting is 2% van de waarde van de woning.

Administratiekosten

Naast de notariskosten en overdrachtsbelasting, kunnen er ook administratiekosten in rekening worden gebracht. Dit zijn kosten voor het opstellen van de akte en het inschrijven bij het Kadaster. Deze kosten variĆ«ren per notariskantoor en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Bijkomende kosten

Tot slot kunnen er nog bijkomende kosten zijn, zoals kosten voor het opvragen van documenten of het uittreksel van het Kadaster. Deze kosten zijn afhankelijk van de situatie en kunnen per notariskantoor verschillen.

FAQ

Wat is schenken op papier bij de notaris?

Schenken op papier bij de notaris is een manier om vermogen over te dragen aan familieleden of andere dierbaren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een notariƫle akte, waarin de schenking wordt vastgelegd.

Wat zijn de voordelen van schenken op papier?

Het grootste voordeel van schenken op papier is dat de schenker nog gebruik kan maken van het geschonken vermogen, terwijl de ontvanger hier pas later recht op heeft. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van belastingvoordelen.

Moet ik overdrachtsbelasting betalen bij schenken op papier?

Ja, als er bij de schenking gebruik gemaakt wordt van een woning, moet er overdrachtsbelasting betaald worden. De hoogte van deze belasting is 2% van de waarde van de woning.

Kan ik zelf een schenking op papier regelen?

Nee, voor schenken op papier is een notariƫle akte nodig. Deze kan alleen opgesteld worden door een notaris.

Zijn de kosten voor schenken op papier fiscaal aftrekbaar?

Nee, de kosten voor schenken op papier zijn niet fiscaal aftrekbaar. Wel kan er gebruik gemaakt worden van belastingvoordelen bij schenken op papier, zoals vrijstellingen en een lager tarief voor schenkbelasting.