Wat Kost Scheiden Met Notaris

Kosten voor scheiden met notaris

Wilt u scheiden en heeft u een notaris nodig? Hier vindt u informatie over de kosten voor scheiden met notaris in Nederland.

Scheiden met behulp van een notaris kan een goede optie zijn als u en uw partner het eens zijn over de scheiding en alle afspraken al hebben gemaakt. De notaris kan helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en het regelen van de juridische aspecten van de scheiding. Hieronder vindt u de geschatte kosten voor scheiden met notaris in Nederland.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor scheiden met notaris?

  • Gemiddeld liggen de kosten voor scheiden met notaris tussen de €1.500 en €3.000.
  • Dit is inclusief de kosten voor het opstellen van het echtscheidingsconvenant en de inschrijving bij de gemeente.
  • De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de scheiding en de tarieven van de notaris.

Wat zijn de bijkomende kosten voor scheiden met notaris?

  • Naast de kosten voor de notaris, kunnen er nog bijkomende kosten zijn zoals griffierechten en de kosten voor het inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente.
  • Griffierechten zijn de kosten die u betaalt aan de rechtbank voor de behandeling van uw scheiding. Deze kosten verschillen per situatie en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.
  • Voor het inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente betaalt u eenmalig een bedrag van ongeveer €300.

Kan ik in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand bij scheiden met notaris?

Ja, het is mogelijk om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand bij scheiden met notaris. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. U betaalt dan een eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen en vermogen. De rest van de kosten worden vergoed door de overheid.

Wat zijn de voordelen van scheiden met notaris?

  • Scheiden met notaris kan sneller en goedkoper zijn dan scheiden via de rechtbank.
  • U en uw partner kunnen samen afspraken maken over de scheiding, wat kan zorgen voor een betere afhandeling en minder conflicten.
  • De notaris kan u helpen bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant en het regelen van alle juridische zaken, waardoor u zich hier geen zorgen over hoeft te maken.

Veelgestelde vragen over scheiden met notaris

1. Kan ik scheiden met notaris als ik niet getrouwd ben maar wel een geregistreerd partnerschap heb?

Ja, het is mogelijk om te scheiden met notaris als u een geregistreerd partnerschap heeft. De kosten hiervoor zijn vergelijkbaar met die van een echtscheiding.

2. Moet ik altijd naar de rechtbank als ik wil scheiden met notaris?

Nee, u hoeft niet altijd naar de rechtbank als u wilt scheiden met notaris. Dit is alleen nodig als u het niet eens kunt worden over de scheiding en de afspraken.

3. Kan ik zelf een notaris kiezen voor mijn scheiding?

Ja, u kunt zelf een notaris kiezen voor uw scheiding. Het is wel aan te raden om een notaris te kiezen die gespecialiseerd is in familierecht.

4. Moet ik een notaris inschakelen als ik wil scheiden van tafel en bed?

Ja, ook bij scheiden van tafel en bed heeft u een notaris nodig. De kosten hiervoor zijn vergelijkbaar met die van een echtscheiding.

5. Kan ik de kosten voor scheiden met notaris aftrekken van de belasting?

Nee, de kosten voor scheiden met notaris zijn niet aftrekbaar van de belasting. Wel kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.