Wat Kost Scheiden Bij De Notaris

Kosten van scheiden bij de notaris

Scheiden bij de notaris kan een ingewikkeld en emotioneel proces zijn, maar het is ook een belangrijke stap in het beëindigen van een huwelijk. Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben is: wat kost scheiden bij de notaris? In dit artikel zullen we de verschillende kosten bespreken die komen kijken bij het scheiden bij de notaris in Nederland.

Wat is scheiden bij de notaris?

Scheiden bij de notaris is een manier om een huwelijk te beëindigen zonder tussenkomst van de rechter. Dit wordt ook wel een scheiding van tafel en bed genoemd. Het is een optie voor stellen die in goed overleg uit elkaar willen gaan en geen kinderen hebben. Het voordeel van scheiden bij de notaris is dat het een snelle en goedkope manier is om te scheiden.

Wat zijn de kosten van scheiden bij de notaris?

De kosten van scheiden bij de notaris bestaan uit verschillende onderdelen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een scheiding bij de notaris in Nederland:

  • Notariskosten: gemiddeld €500 – €1000
  • Advocaatkosten: gemiddeld €500 – €1500
  • Griffierechten: €304
  • Eventuele kosten voor inschrijving in het huwelijksgoederenregister: €50

Het totale bedrag kan dus variëren van €1354 tot €2854, afhankelijk van de situatie en de tarieven van de notaris en advocaat.

Wat is inbegrepen in de kosten van scheiden bij de notaris?

De kosten van scheiden bij de notaris zijn inclusief de volgende diensten:

  • Opstellen van de scheidingsakte
  • Inschrijving van de scheidingsakte bij de gemeente
  • Eventuele inschrijving in het huwelijksgoederenregister
  • Begeleiding en advies van de notaris en/of advocaat

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten exclusief eventuele bijkomende kosten zijn, zoals bijvoorbeeld kosten voor het opstellen van een ouderschapsplan of het verdelen van bezittingen.

Kan ik de kosten van scheiden bij de notaris op mijn ex-partner verhalen?

Nee, de kosten van scheiden bij de notaris zijn voor rekening van beide partijen. Dit betekent dat de kosten gelijk verdeeld worden tussen jou en je ex-partner. Als jullie hierover afspraken hebben gemaakt in een echtscheidingsconvenant, dan kunnen deze afspraken leidend zijn.

Kan ik een subsidie krijgen voor de kosten van scheiden bij de notaris?

Ja, het is mogelijk om een subsidie te krijgen voor de kosten van scheiden bij de notaris. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten jullie aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een laag inkomen en vermogen. De hoogte van de toevoeging is afhankelijk van jullie financiële situatie en kan variëren van €104 tot €823.

Veelgestelde vragen over de kosten van scheiden bij de notaris

1. Kan ik scheiden bij de notaris als we kinderen hebben?

Nee, scheiden bij de notaris is alleen mogelijk voor stellen zonder kinderen. Als jullie wel kinderen hebben, moeten jullie de scheiding via de rechter regelen.

2. Moet ik altijd een advocaat inschakelen bij scheiden bij de notaris?

Nee, het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen bij scheiden bij de notaris. Wel is het aan te raden om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat alles goed wordt geregeld.

3. Kan ik de kosten van scheiden bij de notaris aftrekken van de belasting?

Nee, de kosten van scheiden bij de notaris zijn niet aftrekbaar van de belasting.

4. Kan ik de kosten van scheiden bij de notaris in termijnen betalen?

Dit is afhankelijk van de notaris en/of advocaat. Het is verstandig om hier vooraf naar te informeren.

5. Kan ik een scheiding bij de notaris ongedaan maken?

Nee, een scheiding bij de notaris is definitief en kan niet ongedaan gemaakt worden. Als jullie toch weer samen willen zijn, moeten jullie opnieuw trouwen.