Wat Kost Oversluiten Hypotheek Bij Notaris

Wat zijn de kosten voor het oversluiten van een hypotheek bij de notaris?

Het oversluiten van een hypotheek bij de notaris brengt verschillende kosten met zich mee. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de hypotheek en de notaris waar je mee samenwerkt. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor het oversluiten van een hypotheek bij de notaris in Nederland.

  • Notariskosten: gemiddeld €500,- tot €1000,-
  • Inschrijvingskosten kadaster: €120,-
  • Advies- en bemiddelingskosten: gemiddeld €1000,- tot €2000,-
  • Taxatiekosten: gemiddeld €300,- tot €500,-
  • Afsluitprovisie: gemiddeld 1% van de hypotheeksom
Kosten Geschatte prijs
Notariskosten €500,- tot €1000,-
Inschrijvingskosten kadaster €120,-
Advies- en bemiddelingskosten €1000,- tot €2000,-
Taxatiekosten €300,- tot €500,-
Afsluitprovisie 1% van de hypotheeksom

Wat zijn notariskosten?

Notariskosten zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor zijn of haar diensten bij het oversluiten van een hypotheek. Dit omvat onder andere het opstellen van de hypotheekakte en het inschrijven hiervan bij het kadaster.

Wat zijn inschrijvingskosten kadaster?

Inschrijvingskosten kadaster zijn de kosten die je betaalt voor het inschrijven van de hypotheekakte bij het kadaster. Hiermee wordt de hypotheek officieel geregistreerd en is deze zichtbaar voor eventuele andere schuldeisers.

Wat zijn advies- en bemiddelingskosten?

Advies- en bemiddelingskosten zijn de kosten die je betaalt aan een hypotheekadviseur of bemiddelaar voor hun diensten bij het oversluiten van een hypotheek. Zij helpen je bij het vinden van de beste hypotheek en begeleiden je gedurende het hele proces.

Wat zijn taxatiekosten?

Taxatiekosten zijn de kosten voor het laten taxeren van je woning. Dit is vaak verplicht bij het oversluiten van een hypotheek, zodat de bank een goed beeld heeft van de waarde van de woning.

Wat is afsluitprovisie?

Afsluitprovisie is een vergoeding die je betaalt aan de bank voor het afsluiten van een hypotheek. Deze kosten zijn vaak afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en worden meestal verrekend in de rente die je betaalt.

Heb je nog meer vragen over de kosten voor het oversluiten van een hypotheek bij de notaris? Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen.

FAQ

1. Wat is het verschil tussen notariskosten en advies- en bemiddelingskosten?

Notariskosten zijn de kosten voor de diensten van de notaris, terwijl advies- en bemiddelingskosten de kosten zijn voor de diensten van een hypotheekadviseur of bemiddelaar.

2. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij het oversluiten van een hypotheek?

Ja, naast de kosten bij de notaris kunnen er ook nog kosten zijn voor het oversluiten van je hypotheek bij de bank. Denk bijvoorbeeld aan boeterente of kosten voor het aanpassen van de hypotheekvoorwaarden.

3. Kan ik de kosten voor het oversluiten van een hypotheek meefinancieren in de nieuwe hypotheek?

Ja, dit is mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je hierdoor meer rente betaalt over het geleende bedrag.

4. Kan ik zelf een notaris kiezen voor het oversluiten van mijn hypotheek?

Ja, je kunt zelf een notaris kiezen. Het is wel verstandig om van tevoren te informeren naar de tarieven van verschillende notarissen.

5. Moet ik bij het oversluiten van een hypotheek ook overdrachtsbelasting betalen?

Nee, bij het oversluiten van een hypotheek hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit is alleen van toepassing bij de aankoop van een nieuwe woning.