Wat Kost Notaris Bij Overlijden

Kosten voor Notaris bij Overlijden

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een notaris bij overlijden in Nederland?

De kosten voor een notaris bij overlijden kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de erfenis en de tarieven van de notaris. Gemiddeld kunnen de kosten tussen de €500 en €2000 liggen.

Welke diensten vallen onder de kosten van een notaris bij overlijden?

De kosten van een notaris bij overlijden omvatten onder andere het opstellen van een testament, het regelen van de nalatenschap en het afhandelen van de erfbelasting. Ook de kosten voor het inschrijven van het testament in het Centraal Testamentenregister en het opstellen van een verklaring van erfrecht vallen hieronder.

Tarieven voor notaris bij overlijden

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor een notaris bij overlijden, volgt hier een overzicht van de gemiddelde tarieven van notarissen in Nederland.

Notarisdienst Gemiddelde kosten
Opstellen van een testament €250 – €750
Regelen van de nalatenschap €500 – €1500
Afhandelen van de erfbelasting €500 – €1500
Inschrijven van testament in Centraal Testamentenregister €13,40
Opstellen van verklaring van erfrecht €250 – €750

Veelgestelde vragen over kosten voor notaris bij overlijden

 • Wat is het uurtarief van een notaris bij overlijden?
  Het uurtarief van een notaris bij overlijden kan variëren tussen de €150 en €250 per uur, afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de zaak.
 • Kan ik de kosten voor een notaris bij overlijden aftrekken van de erfbelasting?
  Ja, de kosten voor een notaris bij overlijden kunnen worden afgetrokken van de erfbelasting. Dit geldt echter niet voor de kosten van het opstellen van een testament.
 • Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris bij overlijden?
  In sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de tarieven van een notaris bij overlijden. Dit kan bijvoorbeeld bij een eenvoudige nalatenschap waarbij de werkzaamheden van de notaris beperkt zijn.
 • Wat gebeurt er als ik de kosten voor een notaris bij overlijden niet kan betalen?
  Als u de kosten voor een notaris bij overlijden niet kunt betalen, kunt u bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente. Deze kan de kosten (gedeeltelijk) vergoeden.
 • Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij overlijden?
  Naast de kosten voor een notaris bij overlijden, kunnen er ook andere kosten zijn zoals de kosten voor de uitvaart en eventuele belastingen die betaald moeten worden over de erfenis.

Conclusie

De kosten voor een notaris bij overlijden kunnen aanzienlijk verschillen, maar gemiddeld liggen ze tussen de €500 en €2000. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notarissen en te onderhandelen over de tarieven. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt voor de diensten van een notaris bij overlijden.