Wat Kost Notaris Bij Erfenis

De kosten van een notaris bij een erfenis

Als u te maken krijgt met een erfenis, heeft u hoogstwaarschijnlijk ook te maken met een notaris. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van een notaris bij een erfenis en waar moet u rekening mee houden? In dit artikel geven we u een overzicht van de geschatte kosten en wat u kunt verwachten van de diensten van een notaris bij een erfenis in Nederland.

Een notaris is een onafhankelijke en beƫdigde jurist die gespecialiseerd is in het opstellen en bekrachtigen van officiƫle documenten, zoals aktes en testamenten. Bij een erfenis kan een notaris een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld bij het verdelen van de nalatenschap en het afhandelen van belastingzaken. De kosten van een notaris bij een erfenis zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de erfenis en de tarieven van de notaris zelf.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een notaris bij een erfenis?

De kosten van een notaris bij een erfenis kunnen sterk variĆ«ren, maar gemiddeld liggen deze tussen de ā‚¬500 en ā‚¬1500. Dit is inclusief de btw en eventuele bijkomende kosten, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster. De tarieven van een notaris zijn vrijgesteld van btw, waardoor deze kosten vaak hoger uitvallen dan bij andere dienstverleners.

Welke factoren beĆÆnvloeden de kosten van een notaris bij een erfenis?

De kosten van een notaris bij een erfenis zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • De omvang en complexiteit van de erfenis
 • Het aantal erfgenamen
 • De tarieven van de notaris
 • Eventuele bijkomende kosten, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de notaris extra werkzaamheden moet verrichten, bijvoorbeeld als er sprake is van een ruzie tussen erfgenamen of als er onduidelijkheid is over de verdeling van de nalatenschap. Dit kan de kosten ook beĆÆnvloeden.

Wat zijn de tarieven van een notaris bij een erfenis?

De tarieven van een notaris bij een erfenis zijn niet wettelijk vastgesteld en kunnen dus per notaris verschillen. De tarieven worden vaak berekend op basis van een uurtarief, maar soms wordt er ook een vast tarief afgesproken voor bepaalde werkzaamheden. Het is daarom verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notarissen, zodat u een goed beeld heeft van de kosten.

Waar moet ik nog meer rekening mee houden bij de kosten van een notaris bij een erfenis?

Naast de kosten van de notaris zelf, moet u ook rekening houden met eventuele bijkomende kosten, zoals de inschrijvingskosten bij het Kadaster. Daarnaast kunnen er ook nog andere kosten zijn, zoals de kosten voor het opvragen van uittreksels uit het Kadaster of het Centraal Testamentenregister. Houd hier rekening mee bij het opstellen van uw budget.

FAQ – Veelgestelde vragen over de kosten van een notaris bij een erfenis

 • 1. Wat zijn de gemiddelde kosten van een notaris bij een erfenis?
 • De gemiddelde kosten liggen tussen de ā‚¬500 en ā‚¬1500, afhankelijk van verschillende factoren.

 • 2. Zijn de tarieven van een notaris bij een erfenis wettelijk vastgesteld?
 • Nee, de tarieven kunnen per notaris verschillen.

 • 3. Moet ik ook rekening houden met bijkomende kosten?
 • Ja, er kunnen nog extra kosten zijn, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster.

 • 4. Kan ik vooraf een offerte opvragen bij een notaris?
 • Ja, dit is verstandig zodat u een goed beeld heeft van de kosten.

 • 5. Kan ik de kosten van een notaris bij een erfenis aftrekken van de belasting?
 • Nee, dit is niet mogelijk. Wel kunt u eventuele kosten voor juridisch advies aftrekken van de belasting.

Hopelijk heeft dit artikel u meer inzicht gegeven in de kosten van een notaris bij een erfenis. Het is altijd verstandig om vooraf goed te informeren bij verschillende notarissen en een offerte op te vragen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Heeft u nog meer vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een notaris bij u in de buurt.