Wat Kost Notaris Bij Aankoop Huis

Wat zijn de kosten voor een notaris bij de aankoop van een huis?

De notaris is een belangrijke speler bij de aankoop van een huis in Nederland. Maar wat zijn precies de kosten die hiermee gemoeid zijn? In dit artikel zullen we de verschillende kostenposten van een notaris bij de aankoop van een huis bespreken.

  • Notariskosten: De notariskosten zijn de kosten die de notaris rekent voor zijn of haar diensten. Dit omvat onder andere het opstellen van de koopakte, het controleren van de eigendomspapieren en het begeleiden van de overdracht. De notariskosten worden meestal berekend op basis van een vast tarief of een percentage van de aankoopprijs van het huis.
  • Kadastrale kosten: De notaris is ook verantwoordelijk voor het inschrijven van de aankoop van het huis in het Kadaster, het register van onroerende zaken. Hiervoor worden kadastrale kosten in rekening gebracht, die variëren afhankelijk van de aankoopprijs van het huis.
  • Btw: Over de notariskosten en kadastrale kosten wordt ook btw gerekend. Het btw-tarief voor notariskosten is 21%, terwijl het btw-tarief voor kadastrale kosten 6% is.
  • Overdrachtsbelasting: Bij de aankoop van een huis in Nederland is ook overdrachtsbelasting verschuldigd. Dit is een belasting die wordt geheven over de waarde van het huis en bedraagt 2% voor woningen.
  • Eventuele extra kosten: Naast bovengenoemde kosten kan de notaris ook nog andere kosten in rekening brengen, zoals administratiekosten, kosten voor het opvragen van documenten of kosten voor het inschrijven van een hypotheek.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een notaris bij de aankoop van een huis?

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor een notaris bij de aankoop van een huis, hebben we een tabel samengesteld met de gemiddelde kosten per aankoopprijs.

Aankoopprijs Notariskosten Kadastrale kosten Btw Totaal
€100.000 €1.000 €102,50 €214,50 €1.317
€200.000 €1.000 €205 €428 €2.633
€300.000 €1.000 €307,50 €641,50 €3.949
€400.000 €1.000 €410 €854 €5.264
€500.000 €1.000 €512,50 €1.067,50 €6.580

Veelgestelde vragen over de kosten voor een notaris bij de aankoop van een huis

1. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij de aankoop van een huis?
Ja, het is verplicht om een notaris in te schakelen bij de aankoop van een huis in Nederland.

2. Kan ik zelf een notaris kiezen?
Ja, je kunt zelf een notaris kiezen. Het is verstandig om verschillende notarissen te vergelijken op basis van prijs en kwaliteit.

3. Worden de kosten voor een notaris meegenomen in de hypotheek?
Nee, de kosten voor een notaris worden niet meegenomen in de hypotheek. Je dient deze kosten zelf te betalen.

4. Kan ik onderhandelen over de notariskosten?
Ja, je kunt altijd proberen om te onderhandelen over de notariskosten. Het is echter niet gebruikelijk om dit te doen.

5. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij de aankoop van een huis?
Ja, naast de kosten voor een notaris zijn er nog andere kosten, zoals makelaarskosten, taxatiekosten en eventuele kosten voor een bouwkundige keuring.