Wat Kost Notaris Aankoop Huis

De kosten van een notaris bij de aankoop van een huis

Wanneer je een huis koopt in Nederland, is het verplicht om een notaris in te schakelen. Maar wat zijn de kosten hiervan?

De kosten van een notaris bij de aankoop van een huis kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor de diensten van een notaris in Nederland:

 • Notariskosten: gemiddeld €500 – €1.500
 • Kadasterkosten: gemiddeld €100 – €300
 • BTW: 21% van de notariskosten
 • Administratiekosten: gemiddeld €50 – €150

Deze kosten kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de complexiteit van de aankoop en de tarieven van de notaris. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten.

Wat zijn notariskosten?

Notariskosten zijn de kosten die de notaris rekent voor zijn of haar diensten. Dit omvat onder andere het opstellen van de akte van levering, het controleren van de eigendomsakte en het inschrijven van de akte bij het Kadaster.

Wat zijn kadasterkosten?

Kadasterkosten zijn de kosten die het Kadaster in rekening brengt voor het inschrijven van de akte van levering en het opmaken van een nieuw eigendomsbewijs.

Wat zijn administratiekosten?

Administratiekosten zijn de kosten die de notaris rekent voor het opstellen van de factuur en het afhandelen van de betaling.

Moet ik BTW betalen over de notariskosten?

Ja, over de notariskosten wordt 21% BTW gerekend. Dit is een verplichte belasting die door de notaris wordt afgedragen aan de overheid.

Kan ik onderhandelen over de notariskosten?

Ja, je kunt altijd proberen om te onderhandelen over de notariskosten. Het is verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notariskantoren en deze met elkaar te vergelijken. Zo kun je mogelijk besparen op de kosten.

Veelgestelde vragen over de kosten van een notaris bij de aankoop van een huis

 • Moet ik altijd een notaris inschakelen bij de aankoop van een huis?
  Ja, het is verplicht om een notaris in te schakelen bij de aankoop van een huis in Nederland.
 • Kan ik zelf een notaris kiezen?
  Ja, je bent vrij om zelf een notaris te kiezen. Het is wel verstandig om vooraf offertes op te vragen en de tarieven te vergelijken.
 • Wat gebeurt er als ik de notariskosten niet kan betalen?
  Als je de notariskosten niet kunt betalen, zal de notaris de akte van levering niet inschrijven bij het Kadaster. Dit betekent dat de eigendomsoverdracht niet kan plaatsvinden.
 • Kan ik de notariskosten meefinancieren in mijn hypotheek?
  Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om de notariskosten mee te financieren in je hypotheek. Dit is afhankelijk van de hypotheekverstrekker.
 • Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij de aankoop van een huis?
  Ja, naast de kosten van de notaris zijn er ook andere kosten zoals overdrachtsbelasting, taxatiekosten en eventuele advieskosten voor een hypotheekadviseur.