Wat Kost Een Wilsbeschikking Bij De Notaris

Wat zijn de kosten van een wilsbeschikking bij de notaris?

Een wilsbeschikking is een belangrijk document waarin u uw wensen voor na uw overlijden vastlegt. Het opstellen van een wilsbeschikking gebeurt bij de notaris en hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van een wilsbeschikking bij de notaris? In dit artikel geven we u een overzicht van de geschatte kosten en wat u hiervoor kunt verwachten.

Wat is een wilsbeschikking?

Een wilsbeschikking is een document waarin u uw wensen voor na uw overlijden vastlegt. Hierin kunt u bijvoorbeeld aangeven wie uw erfgenamen zijn, wie de executeur van uw nalatenschap wordt en wat er met uw bezittingen moet gebeuren. Het opstellen van een wilsbeschikking is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap op de juiste manier wordt afgehandeld.

Wat zijn de kosten van een wilsbeschikking bij de notaris?

De kosten voor het opstellen van een wilsbeschikking bij de notaris variëren, afhankelijk van uw wensen en de complexiteit van uw situatie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200 en €500. Deze kosten zijn inclusief btw en de inschrijving in het Centraal Testamentenregister.

Waarom zijn de kosten voor een wilsbeschikking bij de notaris hoger dan bijvoorbeeld het opstellen van een testament?

Een wilsbeschikking is uitgebreider dan een testament en hierdoor neemt het opstellen ervan meer tijd in beslag. Daarnaast is het opstellen van een wilsbeschikking maatwerk, waarbij de notaris rekening moet houden met uw persoonlijke wensen en situatie. Dit maakt de kosten hoger dan bijvoorbeeld het opstellen van een standaard testament.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Naast de kosten voor het opstellen van de wilsbeschikking, kunnen er ook nog andere kosten in rekening gebracht worden. Denk hierbij aan kosten voor het opvragen van bepaalde documenten, zoals een uittreksel uit het bevolkingsregister of een huwelijkse voorwaarden. Deze kosten verschillen per notaris en worden apart in rekening gebracht.

Kan ik de kosten voor een wilsbeschikking bij de notaris aftrekken van de belasting?

Ja, de kosten voor het opstellen van een wilsbeschikking zijn aftrekbaar van de belasting als u deze kosten maakt voor het regelen van uw nalatenschap. U kunt deze kosten opgeven als specifieke zorgkosten in uw belastingaangifte.

Veelgestelde vragen over de kosten van een wilsbeschikking bij de notaris

  • Wat is het verschil tussen een wilsbeschikking en een testament? Een wilsbeschikking is uitgebreider dan een testament en hierin kunt u meer persoonlijke wensen vastleggen.
  • Kan ik de kosten voor een wilsbeschikking bij de notaris in termijnen betalen? Dit verschilt per notaris, maar in de meeste gevallen is het mogelijk om de kosten in termijnen te betalen.
  • Moet ik elk jaar opnieuw kosten betalen voor mijn wilsbeschikking? Nee, een wilsbeschikking is een eenmalige investering en hoeft niet jaarlijks vernieuwd te worden.
  • Kan ik mijn wilsbeschikking altijd nog aanpassen? Ja, u kunt uw wilsbeschikking altijd laten aanpassen bij de notaris als uw wensen veranderen.
  • Moet ik mijn wilsbeschikking laten registreren bij de notaris? Nee, uw wilsbeschikking wordt automatisch geregistreerd in het Centraal Testamentenregister.