Wat Kost Een Testament Opmaken

Wat zijn de kosten voor het opmaken van een testament?

Een testament opmaken is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap volgens uw wensen wordt verdeeld. Maar wat zijn de kosten voor het opmaken van een testament in Nederland?

Het opmaken van een testament is een taak voor een notaris, die gespecialiseerd is in het opstellen van juridische documenten. De kosten voor het opmaken van een testament variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van uw wensen en de tarieven van de notaris.

 • De gemiddelde kosten voor het opmaken van een testament liggen tussen de €250 en €750.
 • Deze kosten zijn exclusief btw en eventuele kosten voor het inschrijven van het testament in het Centraal Testamentenregister.
 • De tarieven van notarissen zijn vrij, dus het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken.
 • De kosten voor het opmaken van een testament kunnen ook hoger uitvallen als er speciale wensen zijn, zoals het opstellen van een levenstestament of het benoemen van een executeur.
 • Het is ook mogelijk om een testament te laten opmaken bij de notaris van uw keuze, ongeacht waar u woont in Nederland.

Wat zijn de kosten voor het opmaken van een levenstestament?

Een levenstestament is een document waarin u vastlegt wie uw zaken mag behartigen als u zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Dit kan bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval zijn. De kosten voor het opmaken van een levenstestament zijn vergelijkbaar met die van een gewoon testament.

Wat zijn de kosten voor het benoemen van een executeur in mijn testament?

Een executeur is iemand die na uw overlijden de afwikkeling van uw nalatenschap regelt. Als u een executeur benoemt in uw testament, kunnen de kosten voor het opmaken van uw testament hoger uitvallen. Dit komt doordat de executeur een vergoeding kan vragen voor zijn of haar werkzaamheden.

Kan ik de kosten voor het opmaken van een testament aftrekken van de belasting?

Nee, de kosten voor het opmaken van een testament zijn niet aftrekbaar van de belasting. Wel kunt u de kosten voor het inschrijven van uw testament in het Centraal Testamentenregister aftrekken als schuld uit nalatenschap.

Wat gebeurt er als ik geen testament laat opmaken?

Als u geen testament laat opmaken, dan wordt uw nalatenschap volgens de wettelijke regels verdeeld. Dit kan betekenen dat uw vermogen terechtkomt bij erfgenamen waar u misschien geen goede band mee had. Ook kan het opstellen van een testament ervoor zorgen dat uw nabestaanden minder erfbelasting hoeven te betalen.

Veelgestelde vragen over de kosten voor het opmaken van een testament

 1. Moet ik een testament laten opmaken bij de notaris in mijn woonplaats?
 2. Nee, u kunt zelf kiezen bij welke notaris u uw testament wilt laten opmaken.

 3. Kan ik mijn testament laten wijzigen als mijn wensen veranderen?
 4. Ja, u kunt uw testament altijd laten wijzigen bij de notaris.

 5. Kan ik mijn testament ook zelf opstellen?
 6. Ja, het is mogelijk om zelf een testament op te stellen. Het is echter wel verstandig om dit te laten controleren door een notaris om ervoor te zorgen dat uw testament juridisch geldig is.

 7. Zijn er ook andere kosten verbonden aan het opmaken van een testament?
 8. Ja, naast de kosten voor het opmaken van uw testament, kunnen er ook kosten zijn voor het inschrijven van uw testament in het Centraal Testamentenregister en het eventueel laten opstellen van een levenstestament.

 9. Kan ik mijn testament ook online laten opmaken?
 10. Nee, een testament moet altijd worden opgemaakt bij de notaris.