Wat Kost Een Testament Opmaken Bij Notaris

De Kosten van een Testament Opmaken bij de Notaris

Wanneer u een testament wilt laten opmaken bij de notaris, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de kosten hiervoor zijn. In dit artikel zullen we uitleggen wat de gemiddelde kosten zijn voor het opmaken van een testament bij de notaris in Nederland.

Een testament is een belangrijk document waarin u vastlegt wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Het is dus verstandig om hier op tijd over na te denken en dit goed te regelen bij de notaris. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris?

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris?

De kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris kunnen variëren. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €250 en €500. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris in Nederland:

 • Standaard testament: €250 – €300
 • Langstlevende testament: €300 – €400
 • Levenstestament: €400 – €500

Bovenop deze kosten komen nog eventuele extra kosten, zoals de kosten voor het inschrijven in het Centraal Testamentenregister (€13) en eventuele kosten voor het bespreken van uw persoonlijke situatie met de notaris.

Wat zijn de factoren die de kosten voor een testament bij de notaris beïnvloeden?

De kosten voor het opmaken van een testament bij de notaris zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • Het soort testament dat u wilt laten opmaken
 • De complexiteit van uw persoonlijke situatie
 • De wensen die u heeft voor uw testament
 • De tarieven van de notaris

Daarnaast kunnen er nog extra kosten bijkomen, zoals de kosten voor het inschrijven in het Centraal Testamentenregister en eventuele kosten voor het bespreken van uw persoonlijke situatie met de notaris.

Wat zijn de voordelen van het opmaken van een testament bij de notaris?

Het opmaken van een testament bij de notaris heeft verschillende voordelen, zoals:

 • U kunt zelf bepalen wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden
 • U voorkomt onduidelijkheden en conflicten tussen uw nabestaanden
 • U kunt fiscaal voordeel behalen
 • U kunt uw wensen regelmatig aanpassen bij de notaris

Wat zijn veelgestelde vragen over het opmaken van een testament bij de notaris?

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het opmaken van een testament bij de notaris:

Vraag Antwoord
Wat is een testament? Een testament is een notariële akte waarin u vastlegt wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden.
Is het verplicht om een testament op te maken bij de notaris? Nee, het is niet verplicht. U kunt ook een testament opstellen zonder tussenkomst van een notaris, maar dit is niet aan te raden.
Kan ik mijn testament altijd aanpassen? Ja, u kunt uw testament altijd aanpassen bij de notaris. Dit is vooral verstandig als er veranderingen zijn in uw persoonlijke situatie.
Hoe lang is een testament geldig? Een testament is geldig tot uw overlijden. Na uw overlijden wordt het testament geopend en uitgevoerd door de notaris.
Kan ik een testament laten opmaken voor mijn minderjarige kinderen? Ja, dit is mogelijk. U kunt in uw testament een voogd aanwijzen voor uw minderjarige kinderen.

Wilt u meer informatie over het opmaken van een testament bij de notaris? Neem dan contact op met een notaris bij u in de buurt voor persoonlijk advies.