Wat Kost Een Testament Bij Een Notaris

De Kosten van een Testament bij een Notaris

Een testament opstellen bij een notaris is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap volgens uw wensen wordt verdeeld. Maar wat zijn de kosten hiervan? Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor een testament bij een notaris in Nederland.

Wat is een testament?

Een testament is een juridisch document waarin u vastlegt wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Hierin kunt u bijvoorbeeld bepalen wie uw erfgenamen zijn, wie uw bezittingen gaat beheren en wat er met uw eventuele minderjarige kinderen moet gebeuren. Een testament is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat uw wensen worden nageleefd en conflicten tussen nabestaanden worden voorkomen.

Wat zijn de kosten voor een testament bij een notaris?

De kosten voor een testament bij een notaris zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van uw wensen en de tarieven van de notaris. Over het algemeen kunt u rekening houden met een bedrag tussen de €300 en €1000. Dit is inclusief btw en eventuele bijkomende kosten, zoals de inschrijving in het Centraal Testamentenregister.

Wat zijn de verschillende tarieven voor een testament bij een notaris?

De tarieven voor een testament bij een notaris kunnen per kantoor verschillen. Sommige notarissen werken met een vast tarief, terwijl anderen een uurtarief hanteren. Daarnaast zijn er ook notarissen die een combinatie van beide tarieven gebruiken. Het is daarom verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen en de tarieven te vergelijken.

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Naast de kosten voor het opstellen van een testament, zijn er nog enkele andere kosten waar u rekening mee moet houden. Zo moet u bijvoorbeeld jaarlijks een bedrag betalen voor de inschrijving in het Centraal Testamentenregister. Ook kan het zijn dat u de notaris een vergoeding moet betalen voor het bewaren van uw testament.

Kan ik de kosten voor een testament aftrekken van de belasting?

Ja, de kosten voor het opstellen van een testament zijn aftrekbaar van de belasting. Dit valt onder de categorie ‘aftrekbare kosten voor levensonderhoud’. Dit betekent dat u een deel van de kosten terug kunt krijgen via uw aangifte inkomstenbelasting.

Veelgestelde vragen over de kosten van een testament bij een notaris

 • Wat is het verschil tussen een testament en een samenlevingscontract?
  Een testament heeft betrekking op uw nalatenschap na uw overlijden, terwijl een samenlevingscontract gaat over de verdeling van bezittingen tijdens uw leven.
 • Kan ik mijn testament laten aanpassen?
  Ja, u kunt uw testament altijd laten aanpassen of herroepen door een notaris.
 • Wat gebeurt er als ik geen testament heb?
  Als u geen testament heeft, wordt uw nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke regels. Dit kan betekenen dat uw bezittingen niet volgens uw wensen worden verdeeld.
 • Kan ik mijn testament zelf opstellen?
  In principe moet een testament opgesteld worden door een notaris. Dit is niet verplicht, maar het zorgt wel voor meer zekerheid en voorkomt mogelijke problemen in de toekomst.
 • Kan ik mijn testament ook digitaal opstellen?
  Ja, het is mogelijk om uw testament digitaal op te stellen. Dit wordt ook wel een ‘online testament’ genoemd. Het is wel belangrijk om hierbij goed op de veiligheid en betrouwbaarheid van de aanbieder te letten.
Tarief Uitleg
Vast tarief De notaris hanteert een vast bedrag voor het opstellen van een testament.
Uurtarief De notaris rekent een uurtarief voor de tijd die hij besteedt aan het opstellen van uw testament.
Combinatie van vast tarief en uurtarief De notaris rekent een vast bedrag voor de basisdiensten en een uurtarief voor eventuele extra werkzaamheden.