Wat Kost Een Notaris Voor Een Testament

Wat zijn de kosten voor een testament bij een notaris?

De kosten voor een testament bij een notaris kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Een testament is een belangrijk juridisch document waarin u vastlegt wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. Het is daarom verstandig om dit door een notaris te laten opstellen. Maar wat zijn de kosten hiervoor? Hieronder vindt u meer informatie over de gemiddelde kosten voor een testament bij een notaris in Nederland.

Wat beïnvloedt de kosten voor een testament bij een notaris?

De kosten voor een testament bij een notaris worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • De complexiteit van uw testament
 • Het aantal erfgenamen en/of legatarissen
 • De wensen die u heeft opgenomen in uw testament
 • De tarieven van de notaris

De notaris zal vooraf met u bespreken wat uw wensen zijn en wat de kosten hiervoor zullen zijn. Het is verstandig om vooraf een offerte op te vragen, zodat u een goed beeld heeft van de totale kosten.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een testament bij een notaris?

De gemiddelde kosten voor een testament bij een notaris liggen tussen de €250 en €500. Dit is inclusief de btw en eventuele bijkomende kosten, zoals inschrijving in het Centraal Testamentenregister. De exacte kosten kunnen echter verschillen per notaris en per situatie.

Wat zijn de bijkomende kosten voor een testament bij een notaris?

Naast de kosten voor het opstellen van uw testament, kunnen er nog bijkomende kosten zijn. Denk hierbij aan:

 • Inschrijving in het Centraal Testamentenregister (€12,50)
 • Eventuele kosten voor het opstellen van een levenstestament
 • Eventuele kosten voor het opstellen van een executeurstelling

De notaris zal u vooraf informeren over deze bijkomende kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Zijn er nog andere mogelijkheden voor het opstellen van een testament?

Naast het opstellen van een testament bij een notaris, zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kunt u zelf een testament opstellen via een online testamentenregister. Dit is echter niet altijd aan te raden, aangezien het opstellen van een testament een complex juridisch proces is. Het is daarom verstandig om dit door een notaris te laten doen.

Veelgestelde vragen over de kosten voor een testament bij een notaris

 1. Wat is het Centraal Testamentenregister?
  Het Centraal Testamentenregister is een register waarin alle testamenten worden geregistreerd die door notarissen zijn opgesteld. Hiermee kan worden voorkomen dat er meerdere testamenten van één persoon in omloop zijn.
 2. Kan ik mijn testament laten wijzigen?
  Ja, u kunt uw testament altijd laten wijzigen door een notaris. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij veranderingen in uw persoonlijke situatie of wensen.
 3. Kan ik mijn testament ook zelf opstellen?
  Ja, u kunt zelf een testament opstellen via een online testamentenregister. Echter, het opstellen van een testament is een complex juridisch proces en het is daarom verstandig om dit door een notaris te laten doen.
 4. Kan ik mijn testament laten opstellen door een buitenlandse notaris?
  Nee, voor een testament dat betrekking heeft op uw bezittingen in Nederland, dient u een Nederlandse notaris in te schakelen.
 5. Kan ik mijn testament laten opstellen in een andere taal?
  Ja, u kunt uw testament laten opstellen in een andere taal, maar deze moet wel worden vertaald en beëdigd door een beëdigd vertaler. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.