Wat Kost Een Notaris Gemiddeld

Wat Zijn De Gemiddelde Kosten Voor Een Notaris?

Als u op zoek bent naar een notaris in Nederland, is het belangrijk om te weten wat de gemiddelde kosten zijn. Het is immers een belangrijke stap in uw leven en u wilt niet voor verrassingen komen te staan. In dit artikel zullen we de gemiddelde kosten voor notarisdiensten in Nederland bespreken en u helpen bij het vinden van de juiste notaris voor uw behoeften.

De kosten voor een notaris in Nederland variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak, de ervaring van de notaris en de locatie van het kantoor. Over het algemeen kunt u rekening houden met een gemiddeld tarief van €150 per uur voor notarisdiensten. Dit tarief is inclusief BTW en de kosten voor het opstellen van de akte.

Om u een beter idee te geven van de gemiddelde kosten, hebben we hieronder een tabel opgesteld met de geschatte kosten voor enkele veelvoorkomende notariële diensten in Nederland:

Dienst Gemiddelde Kosten
Hypotheekakte €500 – €1000
Samenlevingscontract €300 – €600
Testament €300 – €600
Verklaring van erfrecht €500 – €1000
Oprichting BV €1000 – €2000

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten slechts een schatting zijn en kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie en de notaris die u kiest. Het is altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen en verschillende notarissen met elkaar te vergelijken voordat u een beslissing neemt.

Wat Zijn De Extra Kosten Die Komen Kijken Bij Een Notaris?

Naast de kosten voor de notarisdiensten zelf, zijn er ook nog enkele extra kosten waar u rekening mee moet houden. Deze kosten worden meestal doorberekend door de notaris en kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie. Enkele voorbeelden van extra kosten zijn:

 • Inschrijvingskosten bij het Kadaster
 • Kosten voor het opvragen van uittreksels bij de gemeente
 • Leges voor de inschrijving van bepaalde aktes
 • Reiskosten als de notaris bij u thuis komt voor een afspraak

Het is verstandig om deze extra kosten te bespreken met uw notaris voordat u akkoord gaat met de diensten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Wat Kunt U Doen Om De Kosten Te Verlagen?

Hoewel de kosten voor notarisdiensten in Nederland over het algemeen redelijk zijn, kan het toch een flinke uitgave zijn. Gelukkig zijn er enkele manieren om de kosten te verlagen:

 • Vraag meerdere offertes op en vergelijk de tarieven van verschillende notarissen
 • Kies voor een online notaris, deze zijn vaak goedkoper omdat zij minder overheadkosten hebben
 • Vraag of de notaris een vast tarief kan bieden in plaats van een uurtarief
 • Vraag of u bepaalde voorbereidende werkzaamheden zelf kunt doen om kosten te besparen

Door deze tips te volgen, kunt u mogelijk enkele honderden euro’s besparen op uw notariskosten.

Veelgestelde Vragen Over De Kosten Van Een Notaris

 • Wat is het uurtarief van een notaris?
  Het uurtarief van een notaris in Nederland ligt gemiddeld rond de €150 per uur, inclusief BTW en kosten voor het opstellen van de akte.
 • Zijn er nog extra kosten naast het uurtarief?
  Ja, naast het uurtarief kunnen er nog extra kosten in rekening worden gebracht, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster en leges voor de inschrijving van aktes.
 • Kan ik de kosten voor een notaris aftrekken van de belasting?
  Ja, in sommige gevallen kunt u de kosten voor een notaris aftrekken van de belasting. Dit geldt bijvoorbeeld voor kosten die gemaakt zijn voor het opstellen van een hypotheekakte.
 • Kan ik onderhandelen over de kosten met een notaris?
  Ja, u kunt altijd proberen te onderhandelen over de kosten met een notaris. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken voordat u een beslissing neemt.
 • Kan ik een pro deo notaris inschakelen?
  Ja, als u recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand, kunt u in aanmerking komen voor een pro deo notaris. Dit betekent dat u een lagere eigen bijdrage betaalt voor de notarisdiensten.

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen bij het krijgen van een beter inzicht in de gemiddelde kosten voor een notaris in Nederland. Vergeet niet om altijd goed te informeren en verschillende notarissen met elkaar te vergelijken voordat u een beslissing neemt.