Wat Kost Een Notaris Bij Scheiding

Notariskosten bij scheiding: wat zijn de kosten?

Wanneer je gaat scheiden, komt er veel op je af. Een van de zaken waar je mee te maken krijgt zijn de notariskosten. Maar wat zijn deze kosten precies en waar moet je rekening mee houden? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt over de kosten van een notaris bij een scheiding in Nederland.

De notariskosten bij een scheiding kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor verschillende diensten die een notaris kan bieden tijdens een scheiding:

 • Opstellen van een echtscheidingsconvenant: €500 – €1500
 • Inschrijven van de echtscheiding bij de gemeente: €100 – €200
 • Verdelen van gemeenschappelijke goederen: €200 – €500
 • Opstellen van een ouderschapsplan: €500 – €1000
 • Verdelen van pensioenrechten: €200 – €500

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten slechts een indicatie zijn en kunnen variëren per notaris en per situatie. Het is daarom verstandig om altijd meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt voor een notaris.

Welke factoren beïnvloeden de notariskosten bij een scheiding?

De notariskosten bij een scheiding worden bepaald door verschillende factoren, waaronder:

 • De complexiteit van de scheiding: hoe meer zaken er geregeld moeten worden, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 • Het tarief van de notaris: iedere notaris hanteert zijn eigen tarieven.
 • De locatie van de notaris: notarissen in grote steden hanteren vaak hogere tarieven dan notarissen in kleinere steden.
 • De gekozen diensten: iedere dienst heeft zijn eigen tarief, dus hoe meer diensten je afneemt, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je bij een scheiding ook te maken krijgt met andere kosten, zoals griffierechten en eventuele kosten voor een advocaat. Deze kosten komen bovenop de notariskosten en kunnen dus ook van invloed zijn op het totaalbedrag.

Waarom zijn notariskosten bij een scheiding belangrijk?

De notaris speelt een belangrijke rol bij een scheiding. Hij of zij zorgt ervoor dat alle afspraken die jullie maken officieel worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Daarnaast zorgt de notaris voor de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente. Het is dus van groot belang dat deze zaken goed geregeld worden en daarom is het verstandig om hierin te investeren.

Veelgestelde vragen over notariskosten bij een scheiding

 1. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij een scheiding?
 2. Ja, het is verplicht om een notaris in te schakelen voor bepaalde zaken, zoals het opstellen van een echtscheidingsconvenant en het verdelen van gemeenschappelijke goederen.

 3. Kan ik besparen op notariskosten bij een scheiding?
 4. Ja, door meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken kun je besparen op notariskosten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om bepaalde zaken zelf te regelen, zoals het opstellen van een ouderschapsplan.

 5. Kan ik een pro deo notaris inschakelen bij een scheiding?
 6. Nee, pro deo notarissen bestaan niet. Wel is het mogelijk om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, waardoor je een deel van de kosten vergoed kunt krijgen.

 7. Moet ik de notariskosten bij een scheiding zelf betalen?
 8. Ja, de notariskosten bij een scheiding zijn voor eigen rekening. Het is wel mogelijk om deze kosten te verhalen op je ex-partner, als dit is afgesproken in het echtscheidingsconvenant.

 9. Kan ik een offerte aanvragen bij een notaris?
 10. Ja, je kunt altijd een offerte aanvragen bij een notaris voordat je besluit om met hem of haar in zee te gaan.

Bespaar op notariskosten bij een scheiding

Wil je besparen op notariskosten bij een scheiding? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende notarissen in jouw regio. Zo kun je eenvoudig de tarieven vergelijken en kiezen voor de notaris die het beste bij jouw situatie past. Zo bespaar je niet alleen op de kosten, maar weet je ook zeker dat alles goed geregeld wordt.