Wat Kost Een Koopovereenkomst Bij De Notaris

De kosten van een koopovereenkomst bij de notaris

Wat is een koopovereenkomst bij de notaris?
Een koopovereenkomst bij de notaris is een officieel document dat wordt opgesteld door een notaris bij de aankoop van een huis of ander onroerend goed. Het is een belangrijk onderdeel van het koopproces en zorgt ervoor dat alle afspraken tussen de koper en verkoper duidelijk en juridisch bindend zijn.

Wat zijn de kosten van een koopovereenkomst bij de notaris?
De kosten van een koopovereenkomst bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de overeenkomst. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €300 en €700. Deze kosten worden ook wel notariskosten genoemd en zijn inclusief BTW.

Welke kosten zijn inbegrepen in de notariskosten voor een koopovereenkomst?
De notariskosten voor een koopovereenkomst omvatten onder andere de tijd die de notaris besteedt aan het opstellen van de overeenkomst, het controleren van de juridische aspecten en het verzorgen van de ondertekening. Daarnaast zijn er ook kosten voor het inschrijven van de overeenkomst bij het Kadaster en de kosten voor het opstellen van de leveringsakte.

Zijn er nog andere kosten verbonden aan een koopovereenkomst bij de notaris?
Ja, naast de notariskosten zijn er ook nog andere kosten verbonden aan een koopovereenkomst bij de notaris. Zo moet er bijvoorbeeld ook overdrachtsbelasting betaald worden, die 2% van de aankoopprijs bedraagt. Daarnaast zijn er ook kosten voor de hypotheekakte en eventuele andere aktes die nodig zijn bij de aankoop van een huis.

Kan ik de kosten voor een koopovereenkomst bij de notaris aftrekken van de belasting?
Ja, de kosten voor een koopovereenkomst bij de notaris zijn aftrekbaar van de belasting als ‘aftrekbare kosten voor de eigen woning’. Dit geldt zowel voor de notariskosten als de overdrachtsbelasting.

Notariskosten voor een koopovereenkomst bij de notaris

De notariskosten voor een koopovereenkomst bij de notaris kunnen verschillen per notaris en per situatie. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten voor een koopovereenkomst bij de notaris.

Notariskosten Gemiddelde kosten
Koopovereenkomst opstellen €300 – €700
Inschrijving Kadaster €100 – €200
Leveringsakte €500 – €1000
Hypotheekakte €500 – €1000

Veelgestelde vragen over de kosten van een koopovereenkomst bij de notaris

 • Moet ik altijd een koopovereenkomst bij de notaris laten opstellen?
  Ja, het is verplicht om een koopovereenkomst bij de notaris op te laten stellen bij de aankoop van een huis of ander onroerend goed.
 • Kan ik onderhandelen over de notariskosten voor een koopovereenkomst?
  Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de notariskosten voor een koopovereenkomst. Het is aan te raden om meerdere offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken.
 • Zijn er nog andere kosten verbonden aan de aankoop van een huis?
  Ja, naast de notariskosten zijn er ook nog andere kosten verbonden aan de aankoop van een huis, zoals de overdrachtsbelasting, taxatiekosten en eventuele advieskosten.
 • Kan ik de notariskosten voor een koopovereenkomst meefinancieren in mijn hypotheek?
  Nee, de notariskosten voor een koopovereenkomst kunnen niet meegenomen worden in de hypotheek. Deze kosten moeten dus uit eigen middelen betaald worden.
 • Kan ik zelf een koopovereenkomst opstellen zonder notaris?
  Nee, het is niet mogelijk om zelf een rechtsgeldige koopovereenkomst op te stellen zonder tussenkomst van een notaris. De notaris zorgt ervoor dat alle juridische aspecten goed geregeld worden.