Wat Kost Een Geregistreerd Partnerschap Bij De Notaris

Wat zijn de kosten voor een geregistreerd partnerschap bij de notaris?

Het geregistreerd partnerschap is een juridische samenlevingsvorm waarbij twee personen hun relatie officieel laten registreren bij de notaris. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor het laten registreren van een partnerschap bij de notaris in Nederland?

De kosten voor een geregistreerd partnerschap bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van de notaris en de specifieke diensten die worden aangeboden. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €300 en €600. Deze kosten zijn inclusief BTW en de registratiekosten bij de gemeente.

 • De notaris zal een intakegesprek voeren om de wensen en behoeften van beide partners te bespreken. Dit gesprek kan tussen de €50 en €150 kosten.
 • De notaris zal een partnerschapsvoorwaardenakte opstellen, waarin de afspraken tussen beide partners worden vastgelegd. De kosten hiervoor liggen tussen de €200 en €400.
 • Indien gewenst kan de notaris ook een samenlevingscontract opstellen, waarin de financiële en persoonlijke afspraken tussen beide partners worden vastgelegd. De kosten hiervoor liggen tussen de €200 en €400.
 • De notaris zal de aktes voor het geregistreerd partnerschap voorleggen aan de partners en deze ondertekenen. Hier kunnen nog extra kosten voor in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld voor legalisatie van handtekeningen.

Naast de kosten voor de notaris, moeten ook de kosten voor de registratie bij de gemeente worden betaald. Deze kosten variëren per gemeente, maar liggen gemiddeld tussen de €50 en €100. Deze kosten zijn voor de inschrijving van het partnerschap in de Basisregistratie Personen (BRP).

Wat is inbegrepen in de kosten voor een geregistreerd partnerschap bij de notaris?

De kosten voor een geregistreerd partnerschap bij de notaris zijn inclusief:

 • Intakegesprek
 • Opstellen van de partnerschapsvoorwaardenakte
 • Opstellen van een samenlevingscontract (indien gewenst)
 • Voorleggen en ondertekenen van de aktes
 • Registratiekosten bij de gemeente

Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?

Naast de kosten voor de notaris en de gemeente, kunnen er nog extra kosten in rekening worden gebracht voor bijvoorbeeld legalisatie van handtekeningen of het opstellen van een testament. Het is daarom altijd verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken met de notaris over de kosten.

Kan ik de kosten voor een geregistreerd partnerschap bij de notaris aftrekken van de belasting?

Nee, helaas zijn de kosten voor een geregistreerd partnerschap bij de notaris niet aftrekbaar van de belasting. Het is wel mogelijk om de kosten voor een samenlevingscontract af te trekken, mits deze zijn opgesteld door een notaris.

Welke voordelen biedt een geregistreerd partnerschap bij de notaris?

Het geregistreerd partnerschap bij de notaris biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Officiële erkenning van de relatie
 • Bescherming van de rechten en plichten van beide partners
 • Regeling van de financiële zaken
 • Regeling van de nalatenschap
 • Mogelijkheid tot fiscaal partnerschap

Veelgestelde vragen over de kosten voor een geregistreerd partnerschap bij de notaris

1. Wat is het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk?

Het geregistreerd partnerschap is een juridische samenlevingsvorm die vergelijkbaar is met het huwelijk. Het grootste verschil is dat bij het geregistreerd partnerschap geen ceremonie plaatsvindt en er geen sprake is van een huwelijkse voorwaarden.

2. Kan ik mijn geregistreerd partnerschap later omzetten in een huwelijk?

Ja, het is mogelijk om het geregistreerd partnerschap later om te zetten in een huwelijk. Hiervoor moet je een verklaring afleggen bij de gemeente en een ceremonie laten plaatsvinden.

3. Kan ik een geregistreerd partnerschap aangaan met meer dan één persoon?

Nee, in Nederland is het niet mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met meer dan één persoon.

4. Moet ik een geregistreerd partnerschap laten registreren bij de notaris?

Nee, het is niet verplicht om een geregistreerd partnerschap te laten registreren bij de notaris. Je kunt er ook voor kiezen om dit te laten registreren bij de gemeente.

5. Kan ik mijn geregistreerd partnerschap laten ontbinden bij de notaris?

Nee, voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap moet je naar de rechtbank. De notaris kan wel helpen bij het opstellen van een akte van beëindiging van het partnerschap.