Wat Kost Een Consult Bij Een Notaris

Wat zijn de kosten voor een consult bij een notaris?

Een consult bij een notaris kan verschillende kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de diensten die worden verleend. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor veelvoorkomende notariële diensten in Nederland.

Wat zijn de kosten voor een hypotheekakte?

 • Een hypotheekakte opstellen en passeren kost gemiddeld tussen de €500 en €1000.
 • Daarnaast brengt de notaris ook kosten in rekening voor het inschrijven van de hypotheekakte in het Kadaster, dit bedrag varieert tussen de €100 en €200.
 • Deze kosten zijn afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de complexiteit van de akte.

Wat zijn de kosten voor een testament?

 • Een testament laten opstellen kost gemiddeld tussen de €250 en €500.
 • De notaris kan ook kosten in rekening brengen voor het inschrijven van het testament in het Centraal Testamentenregister, dit bedrag ligt rond de €13,50.
 • Indien je een executeur benoemt in je testament, kan de notaris ook kosten rekenen voor het afleggen van de executeursverklaring, dit bedrag ligt tussen de €100 en €200.

Wat zijn de kosten voor een samenlevingscontract?

 • Een samenlevingscontract laten opstellen kost gemiddeld tussen de €250 en €500.
 • Indien je een notarieel samenlevingscontract wilt laten registreren bij de Belastingdienst, brengt de notaris ook extra kosten in rekening, dit bedrag ligt tussen de €50 en €100.

Wat zijn de kosten voor een oprichtingsakte van een BV?

 • De kosten voor het oprichten van een BV variëren tussen de €500 en €1000.
 • De notaris kan ook extra kosten rekenen voor het opstellen van de statuten, dit bedrag ligt tussen de €250 en €500.
 • Daarnaast dienen er ook inschrijfkosten betaald te worden bij de Kamer van Koophandel, deze kosten bedragen €50.

Wat zijn de kosten voor een levenstestament?

 • Een levenstestament laten opstellen kost gemiddeld tussen de €250 en €500.
 • De notaris kan ook kosten in rekening brengen voor het inschrijven van het levenstestament in het Centraal Levenstestamentenregister, dit bedrag ligt rond de €13,50.
 • Indien je een gevolmachtigde benoemt in je levenstestament, kan de notaris ook kosten rekenen voor het afleggen van de volmacht, dit bedrag ligt tussen de €100 en €200.

Veelgestelde vragen over de kosten bij een notaris

1. Wat is het uurtarief van een notaris?

Het uurtarief van een notaris ligt gemiddeld tussen de €150 en €200 per uur. Dit tarief kan echter verschillen per notariskantoor en per regio.

2. Moet ik btw betalen over de kosten bij een notaris?

Ja, over de kosten bij een notaris wordt 21% btw gerekend. Dit geldt voor alle notariële diensten, behalve voor het passeren van een hypotheekakte, hierover wordt 6% btw gerekend.

3. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij een notaris?

Ja, naast de kosten voor de notaris zelf, kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn voor bijvoorbeeld het opvragen van documenten of het inschrijven van aktes bij het Kadaster of de Kamer van Koophandel. Vraag altijd naar een kostenoverzicht voordat je akkoord gaat met de diensten van een notaris.

4. Kan ik de kosten bij een notaris aftrekken van de belasting?

Ja, in sommige gevallen zijn de kosten bij een notaris aftrekbaar van de belasting. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kosten voor het opstellen van een testament of samenlevingscontract. Raadpleeg de Belastingdienst voor meer informatie hierover.

5. Kan ik onderhandelen over de kosten bij een notaris?

Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de kosten bij een notaris. Dit geldt vooral bij grote en complexe opdrachten. Het is altijd de moeite waard om te vragen naar eventuele kortingen of tariefaanpassingen.