Wat Kost Doorhalen Hypotheek Bij Notaris

Wat zijn de kosten voor het doorhalen van een hypotheek bij de notaris?

Doorhalen van een hypotheek bij de notaris

Wanneer u uw hypotheek volledig heeft afbetaald, kunt u ervoor kiezen om uw hypotheek te laten doorhalen bij de notaris. Dit betekent dat de hypotheekakte uit het kadaster wordt verwijderd en uw woning vrij van hypotheek wordt verklaard. Maar wat zijn de kosten voor deze dienst bij de notaris? Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte prijzen en een uitleg over de verschillende kostenposten.

  • Notariskosten: De notariskosten voor het doorhalen van een hypotheek zijn afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de zaak. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €200 en €500.
  • Kadastrale kosten: Voor het doorhalen van een hypotheek moet er een akte worden opgesteld en ingeschreven worden bij het kadaster. Deze kosten bedragen gemiddeld €125.
  • Btw: Over de notariskosten en kadastrale kosten wordt 21% btw gerekend.
  • Overige kosten: Soms worden er nog extra kosten gerekend, bijvoorbeeld voor het opvragen van stukken bij de bank of het kadaster. Deze kosten verschillen per notaris en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Wat zijn de kosten voor het doorhalen van een hypotheek bij de notaris?

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor het doorhalen van een hypotheek bij de notaris, vindt u hieronder een tabel met geschatte prijzen. Houd er rekening mee dat deze kosten kunnen verschillen per notaris en per situatie.

Notariskosten Kadastrale kosten Btw (21%) Totaal
€200 – €500 €125 €85 – €135 €410 – €760

FAQ

1. Wat is het doorhalen van een hypotheek bij de notaris?

Het doorhalen van een hypotheek bij de notaris betekent dat de hypotheekakte uit het kadaster wordt verwijderd en uw woning vrij van hypotheek wordt verklaard.

2. Waarom zou ik mijn hypotheek laten doorhalen bij de notaris?

Wanneer u uw hypotheek volledig heeft afbetaald, is het verstandig om deze te laten doorhalen bij de notaris. Zo voorkomt u dat uw woning onterecht nog als onderpand wordt gezien en dat u onnodig kosten blijft betalen.

3. Kan ik zelf mijn hypotheek doorhalen bij de notaris?

Nee, het doorhalen van een hypotheek moet altijd via een notaris gebeuren. Deze heeft de juiste kennis en bevoegdheid om dit officieel te regelen.

4. Moet ik ook btw betalen over de kosten voor het doorhalen van mijn hypotheek?

Ja, over de notariskosten en kadastrale kosten wordt 21% btw gerekend.

5. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij het doorhalen van mijn hypotheek bij de notaris?

Soms worden er nog extra kosten gerekend, bijvoorbeeld voor het opvragen van stukken bij de bank of het kadaster. Deze kosten verschillen per notaris en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Vraag hier altijd naar bij uw notaris.