Testament Vastleggen Kosten

Testament Opstellen Kosten

Een testament opstellen is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap volgens uw wensen wordt verdeeld. Maar wat zijn de kosten voor het opstellen van een testament in Nederland?

De kosten voor het opstellen van een testament kunnen variëren, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de complexiteit van uw wensen. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor verschillende soorten testamenten in Nederland.

 • Standaard testament: Gemiddeld tussen de €250,- en €500,-
 • Langstlevende testament: Gemiddeld tussen de €500,- en €750,-
 • Levenstestament: Gemiddeld tussen de €500,- en €750,-
 • Tweetrapstestament: Gemiddeld tussen de €750,- en €1.000,-
 • Executele testament: Gemiddeld tussen de €1.000,- en €1.500,-
 • Testament met complexe wensen: Gemiddeld tussen de €1.500,- en €2.000,-

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten slechts een indicatie zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen verschillen per notaris. Het is daarom verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen en deze te vergelijken.

Wat beïnvloedt de kosten van een testament?

De kosten voor het opstellen van een testament zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • De complexiteit van uw wensen
 • De omvang van uw vermogen
 • De hoeveelheid erfgenamen
 • De eventuele aanwezigheid van een executeur
 • De tarieven van de notaris

Daarnaast kunnen er nog extra kosten bijkomen, zoals kosten voor het inschrijven van het testament in het Centraal Testamentenregister.

Wat zijn de voordelen van het opstellen van een testament?

Het opstellen van een testament heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • U kunt zelf bepalen wie uw erfgenamen zijn
 • U kunt bepalen hoe uw vermogen verdeeld wordt
 • U kunt voorkomen dat uw nalatenschap in handen komt van de overheid
 • U kunt bepalen wie de voogdij over uw minderjarige kinderen krijgt

Wat gebeurt er als ik geen testament opstel?

Als u geen testament opstelt, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en hoe uw vermogen verdeeld wordt. Dit kan betekenen dat uw wensen niet worden nageleefd en dat uw vermogen terechtkomt bij personen die u niet als erfgenaam had gewild.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een notariële akte waarin u vastlegt wie uw belangen behartigt als u zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dementie of een ernstige ziekte. In een levenstestament kunt u ook wensen opnemen over medische behandelingen en uw vermogen.

Veelgestelde vragen over Testament Opstellen Kosten

1. Kan ik mijn testament laten aanpassen?

Ja, u kunt uw testament altijd laten aanpassen bij de notaris. Dit kan nodig zijn bij veranderingen in uw persoonlijke situatie of wanneer u andere wensen heeft.

2. Wat gebeurt er als ik mijn testament wil wijzigen, maar daar niet meer toe in staat ben?

In dat geval kan een verzoek tot wijziging van uw testament worden ingediend bij de kantonrechter. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u wilsonbekwaam bent geworden.

3. Moet ik mijn testament laten registreren?

Nee, het is niet verplicht om uw testament te laten registreren. Echter, het is wel aan te raden om uw testament te laten inschrijven in het Centraal Testamentenregister. Zo kunnen erfgenamen en andere belanghebbenden altijd uw testament opvragen.

4. Kan ik mijn testament zelf opstellen?

Het is mogelijk om zelf een testament op te stellen, maar dit brengt wel risico’s met zich mee. Een notaris is gespecialiseerd in het opstellen van testamenten en kan ervoor zorgen dat uw wensen op de juiste manier worden vastgelegd.

5. Kan ik mijn testament herroepen?

Ja, u kunt uw testament altijd herroepen door een nieuw testament op te stellen of door een verklaring van herroeping te laten opstellen bij de notaris.