Testament Akte Notaris Kosten

Wat zijn de kosten voor een testamentakte bij de notaris?

Een testamentakte laten opmaken bij de notaris is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap goed geregeld is. Maar wat zijn de kosten hiervoor? Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor een testamentakte bij de notaris in Nederland.

 • De kosten voor een testamentakte variëren per notaris en kunnen afhankelijk zijn van uw persoonlijke situatie.
 • Gemiddeld liggen de kosten voor een testamentakte tussen de €250 en €500.
 • Sommige notarissen hanteren een uurtarief, wat kan oplopen tot €200 per uur.
 • Daarnaast kunnen er nog bijkomende kosten zijn, zoals inschrijvingskosten bij het Centraal Testamentenregister. Deze kosten bedragen ongeveer €13,50.
 • Het is altijd verstandig om vooraf een prijsopgave te vragen bij de notaris, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Wat bepaalt de prijs van een testamentakte bij de notaris?

 • De complexiteit van uw persoonlijke situatie kan invloed hebben op de kosten voor een testamentakte. Hoe meer erfgenamen en bezittingen u heeft, hoe meer tijd en werk het de notaris kost.
 • Sommige notarissen rekenen extra kosten voor het opnemen van specifieke clausules in uw testament, zoals een executeursbenoeming of een uitsluitingsclausule.
 • De ervaring en reputatie van de notaris kunnen ook van invloed zijn op de prijs. Een ervaren notaris met een goede reputatie kan hogere tarieven hanteren.
 • Sommige notarissen bieden pakketten aan waarbij u voor een vast bedrag meerdere aktes kunt laten opmaken, waaronder een testamentakte.

Wat zijn de voordelen van het opstellen van een testamentakte?

 • Met een testamentakte kunt u zelf bepalen wat er met uw nalatenschap gebeurt na uw overlijden.
 • U kunt in uw testament ook regelen wie uw erfgenamen zijn en in welke verhouding zij erven.
 • Door een testamentakte op te stellen, voorkomt u dat uw erfgenamen voor onverwachte kosten komen te staan of dat er ruzie ontstaat over uw nalatenschap.
 • Met een testamentakte kunt u ook bepalen wie de voogdij over uw minderjarige kinderen krijgt na uw overlijden.
 • U kunt uw testament altijd wijzigen of herroepen zolang u nog in leven bent.

Wat zijn de gevolgen als ik geen testamentakte opstel?

 • Als u geen testamentakte opstelt, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en in welke verhouding zij erven.
 • Dit kan betekenen dat uw nalatenschap verdeeld wordt volgens regels die niet overeenkomen met uw wensen.
 • Ook kan het voorkomen dat personen die u niet als erfgenaam wilt benoemen, toch aanspraak maken op uw nalatenschap.
 • Als u geen testamentakte heeft opgesteld en geen directe familieleden heeft, gaat uw nalatenschap naar de staat.

Kan ik zelf een testamentakte opstellen?

Het is niet aan te raden om zelf een testamentakte op te stellen. Een notaris is gespecialiseerd in het opstellen van juridisch geldige aktes en kan u adviseren over de beste manier om uw wensen vast te leggen. Bovendien moet een testamentakte aan bepaalde wettelijke eisen voldoen om geldig te zijn. Het is daarom verstandig om een notaris in te schakelen voor het opstellen van uw testamentakte.

Heb ik een testamentakte nodig als ik geen bezittingen heb?

Ook als u geen bezittingen heeft, kan het verstandig zijn om een testamentakte op te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld regelen wie de voogdij over uw minderjarige kinderen krijgt na uw overlijden. Daarnaast kan een testamentakte ook van belang zijn als u wel bezittingen krijgt in de toekomst, bijvoorbeeld door een erfenis.

FAQ

1. Wat is een testamentakte?

Een testamentakte is een notariële akte waarin u uw wensen voor uw nalatenschap vastlegt. Hierin kunt u onder andere bepalen wie uw erfgenamen zijn en in welke verhouding zij erven.

2. Moet ik naar de notaris om een testamentakte op te stellen?

Ja, voor het opstellen van een testamentakte moet u naar de notaris. Alleen een notaris kan een testamentakte opstellen die juridisch geldig is.

3. Kan ik mijn testamentakte altijd wijzigen?

Zolang u nog in leven bent, kunt u uw testamentakte altijd wijzigen of herroepen. Dit kan bij de notaris of door zelf een nieuw testament op te stellen.

4. Wat is het Centraal Testamentenregister?

Het Centraal Testamentenregister is een register waarin alle testamenten die bij de notaris zijn opgemaakt, worden geregistreerd. Zo kan altijd worden nagegaan of iemand een testament heeft opgesteld en bij welke notaris dit is gedaan.

5. Hoe lang is een testamentakte geldig?

Een testamentakte is geldig tot het moment van overlijden. U kunt uw testamentakte altijd wijzigen of herroepen zolang u nog in leven bent.