Samenlevingsovereenkomst Laten Opstellen

Samenlevingsovereenkomst opstellen: Wat u moet weten

Een samenlevingsovereenkomst laten opstellen kan een verstandige keuze zijn voor ongehuwde stellen die samenwonen in Nederland. Maar wat houdt het precies in en wat zijn de kosten? Lees verder voor meer informatie.

Een samenlevingsovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst tussen ongehuwde partners die samenwonen. Het regelt zaken zoals de verdeling van kosten, eigendommen en eventuele kinderen. Het is geen officieel huwelijk, maar het kan wel zorgen voor meer duidelijkheid en bescherming voor beide partners.

Wat staat er in een samenlevingsovereenkomst?

  • De verdeling van kosten zoals huur, boodschappen en andere uitgaven
  • De verdeling van eigendommen zoals meubels, auto’s en bankrekeningen
  • Afspraken over eventuele kinderen, zoals gezamenlijk gezag en alimentatie
  • Regelingen voor het geval van overlijden of einde van de samenleving

Wat zijn de kosten voor het opstellen van een samenlevingsovereenkomst?

De kosten voor het opstellen van een samenlevingsovereenkomst kunnen variëren, afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de overeenkomst. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200 en €500. Het is verstandig om van tevoren een prijsopgave te vragen bij verschillende notarissen.

Waarom is het verstandig om een samenlevingsovereenkomst op te stellen?

Een samenlevingsovereenkomst kan zorgen voor meer duidelijkheid en bescherming voor beide partners. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat bij overlijden van een partner de andere partner geen recht heeft op de erfenis. Met een samenlevingsovereenkomst kunnen hier afspraken over worden gemaakt.

Wat is het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst en een geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een officiële vorm van samenwonen, vergelijkbaar met een huwelijk. Bij een samenlevingsovereenkomst is dit niet het geval. Ook zijn er verschillen in de rechten en plichten van beide partners. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een notaris.

Kan ik een samenlevingsovereenkomst opstellen zonder notaris?

Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen van een samenlevingsovereenkomst. Echter, het is wel aan te raden om dit te doen, aangezien een notaris ervoor kan zorgen dat de overeenkomst rechtsgeldig en volledig is.

Veelgestelde vragen over Samenlevingsovereenkomst Laten Opstellen

1. Kan ik een samenlevingsovereenkomst opstellen met mijn ex-partner?

Ja, dit is mogelijk. Een samenlevingsovereenkomst kan ook worden opgesteld voor ex-partners die nog samenwonen of gezamenlijke eigendommen hebben.

2. Kan ik een samenlevingsovereenkomst opstellen als ik al getrouwd ben?

Nee, dit is niet mogelijk. Als u al getrouwd bent, kunt u wel een geregistreerd partnerschap aangaan of huwelijkse voorwaarden opstellen.

3. Kan ik een samenlevingsovereenkomst opstellen als ik een samenlevingscontract heb?

Ja, dit is mogelijk. Een samenlevingscontract is een informele overeenkomst tussen partners, terwijl een samenlevingsovereenkomst een officiële overeenkomst is die wordt opgesteld door een notaris.

4. Wat gebeurt er met de samenlevingsovereenkomst als we uit elkaar gaan?

Als u uit elkaar gaat, blijft de samenlevingsovereenkomst gewoon geldig. Het is wel verstandig om de overeenkomst te laten ontbinden of aanpassen door een notaris.

5. Kan ik een samenlevingsovereenkomst opstellen voor een zakelijke relatie?

Nee, dit is niet mogelijk. Een samenlevingsovereenkomst is alleen bedoeld voor ongehuwde partners die samenwonen.