Samenlevingscontract Laten Opstellen

Notariskosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract in Nederland

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een juridisch document dat wordt opgesteld tussen twee personen die samenwonen, maar niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Het contract regelt zaken als de verdeling van kosten, eigendommen en eventuele zorgverplichtingen. Het is een belangrijk document om de rechten en plichten van beide partners vast te leggen.

Waarom is het belangrijk om een samenlevingscontract te laten opstellen?

Een samenlevingscontract biedt duidelijkheid en zekerheid voor beide partners. Het voorkomt onenigheid en conflicten in de toekomst, bijvoorbeeld bij een eventuele scheiding of overlijden van een van de partners. Daarnaast kan het van belang zijn voor bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek of het regelen van pensioen.

Notariskosten voor het opstellen van een samenlevingscontract

De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract verschillen per notaris. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €200 en €500. Het is verstandig om bij meerdere notarissen een offerte op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Zo kunt u de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

Wat is inbegrepen in de notariskosten?

De notariskosten bestaan uit verschillende onderdelen, zoals:

  • Het opstellen van het samenlevingscontract
  • Het bespreken en eventueel aanpassen van het conceptcontract
  • Het bekrachtigen van het contract door beide partners en de notaris
  • Inschrijving bij de gemeente
  • Eventuele kosten voor het opvragen van aktes en uittreksels

Wat zijn de extra kosten?

Naast de notariskosten kunnen er nog extra kosten in rekening worden gebracht, zoals:

  • Kosten voor het legaliseren van handtekeningen
  • Kosten voor het opstellen van een testament
  • Kosten voor het inschrijven van het testament bij het Centraal Testamentenregister
  • Kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract met kinderen

Kan ik een samenlevingscontract ook online laten opstellen?

Ja, het is mogelijk om een samenlevingscontract online te laten opstellen. Dit kan bijvoorbeeld via een notaris die gespecialiseerd is in online dienstverlening. Het voordeel hiervan is dat het vaak goedkoper is en u niet fysiek naar de notaris hoeft te gaan. Wel is het belangrijk om goed te controleren of de notaris betrouwbaar is en of het online opgestelde contract rechtsgeldig is.

Is het mogelijk om de notariskosten te delen?

Ja, het is mogelijk om de notariskosten te delen met uw partner. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat ieder de helft betaalt of dat de kosten worden verdeeld op basis van inkomen. Dit kunt u laten opnemen in het samenlevingscontract.

Veelgestelde vragen over het laten opstellen van een samenlevingscontract

1. Moet ik een samenlevingscontract laten opstellen als ik ga samenwonen?

Nee, het is niet verplicht om een samenlevingscontract te laten opstellen. Het kan echter wel verstandig zijn om dit te doen om duidelijke afspraken te maken met uw partner.

2. Kan ik een samenlevingscontract laten opstellen als ik al samenwoon?

Ja, ook als u al samenwoont kunt u een samenlevingscontract laten opstellen. Het is wel belangrijk om goede afspraken te maken over zaken die al geregeld zijn, zoals de verdeling van kosten en eigendommen.

3. Hoe lang is een samenlevingscontract geldig?

Een samenlevingscontract is geldig zolang u samenwoont. Als u uit elkaar gaat, eindigt het contract automatisch. Het is wel verstandig om het contract regelmatig te controleren en eventueel aan te passen als er veranderingen zijn in uw situatie.

4. Kan ik een samenlevingscontract laten opstellen voor bepaalde tijd?

Ja, het is mogelijk om een samenlevingscontract voor bepaalde tijd af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u tijdelijk gaat samenwonen, bijvoorbeeld voor een studie of werk.

5. Kan ik een samenlevingscontract laten opstellen als ik een geregistreerd partnerschap heb?

Nee, als u een geregistreerd partnerschap heeft, heeft u al een soortgelijk document waarin de rechten en plichten zijn vastgelegd. Het is dan niet nodig om ook nog een samenlevingscontract op te stellen.