Prijs Opstellen Testament

Wat kost het opstellen van een testament?

Het opstellen van een testament is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap volgens uw wensen wordt verdeeld. Maar wat zijn de kosten voor het opstellen van een testament in Nederland?

Het opstellen van een testament is een dienst die wordt uitgevoerd door een notaris. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder geven we een overzicht van de geschatte prijzen voor het opstellen van een testament in Nederland.

Wat zijn de geschatte kosten voor het opstellen van een testament?

 • Standaard testament: €300 – €500
 • Langstlevende testament: €400 – €600
 • Levenstestament: €400 – €600
 • Executele testament: €600 – €800
 • Testament met complexe situaties: vanaf €800

Deze prijzen zijn slechts een schatting en kunnen variëren per notariskantoor. Het is altijd verstandig om vooraf een offerte op te vragen bij verschillende notarissen en de tarieven te vergelijken.

Welke factoren beïnvloeden de kosten voor een testament?

De kosten voor het opstellen van een testament kunnen variëren door verschillende factoren, zoals:

 • Het type testament dat u wilt opstellen
 • Het aantal erfgenamen en hun relatie tot u
 • De complexiteit van uw persoonlijke situatie
 • De tarieven van de notaris

Daarnaast kunnen er nog extra kosten zijn, zoals kosten voor het inschrijven van het testament in het Centraal Testamentenregister en eventuele legeskosten.

Wat zijn de voordelen van het opstellen van een testament?

Het opstellen van een testament heeft verschillende voordelen, zoals:

 • U kunt zelf bepalen wie uw erfgenamen zijn en hoe uw nalatenschap wordt verdeeld
 • U kunt erfbelasting besparen voor uw erfgenamen
 • U kunt regelen wie uw nalatenschap afhandelt na uw overlijden
 • U kunt een executeur benoemen die uw wensen uitvoert

Hoe lang is een testament geldig?

Een testament is geldig tot het moment van overlijden. Het is wel verstandig om uw testament regelmatig te laten controleren en eventueel aan te passen aan veranderde omstandigheden.

Wat gebeurt er als ik geen testament opstel?

Als u geen testament opstelt, wordt uw nalatenschap verdeeld volgens de wettelijke regels van het erfrecht. Dit kan betekenen dat uw nalatenschap niet volgens uw wensen wordt verdeeld. Daarom is het verstandig om een testament op te stellen, zodat u zelf de regie houdt over uw nalatenschap.

Veelgestelde vragen over Prijs Opstellen Testament

Hoe kan ik besparen op de kosten voor het opstellen van een testament?

U kunt besparen op de kosten voor het opstellen van een testament door offertes op te vragen bij verschillende notarissen en de tarieven te vergelijken. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een standaard testament op te laten stellen, wat vaak goedkoper is dan een testament met complexe situaties.

Kan ik mijn testament zelf opstellen?

Het is mogelijk om zelf een testament op te stellen, maar dit brengt wel risico’s met zich mee. Een notaris heeft de kennis en ervaring om uw testament juridisch waterdicht te maken en ervoor te zorgen dat uw wensen worden uitgevoerd.

Kan ik mijn testament later nog aanpassen?

Ja, u kunt uw testament altijd aanpassen zolang u nog in leven bent. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij veranderingen in uw persoonlijke situatie, zoals een scheiding of geboorte van een kind.

Kan ik mijn testament ook online opstellen?

Er zijn verschillende online diensten waarbij u uw testament kunt opstellen. Het is echter verstandig om dit altijd te laten controleren door een notaris om ervoor te zorgen dat uw testament juridisch geldig is.

Wat gebeurt er met mijn testament na mijn overlijden?

Na uw overlijden wordt uw testament geopend door de notaris en uitgevoerd door de executeur of erfgenamen. Het is daarom belangrijk dat uw testament goed wordt bewaard en dat uw nabestaanden op de hoogte zijn van de locatie.