Prijs en Kosten Schenkingsrecht berekenen

Wat kost het om schenkingsrecht te berekenen in Nederland?

Het berekenen van schenkingsrecht in Nederland kan verschillende kosten met zich meebrengen. Hieronder vindt u een overzicht van de prijzen en kosten die u kunt verwachten bij het laten berekenen van schenkingsrecht.

  • Notariskosten: De notaris is verantwoordelijk voor het opstellen en registreren van de schenkingsakte. De kosten hiervoor variëren, maar gemiddeld liggen deze tussen de €500 en €1000.
  • Overdrachtsbelasting: Als er sprake is van een schenking van onroerend goed, dan moet er ook overdrachtsbelasting betaald worden. Deze belasting bedraagt 2% van de waarde van het geschonken goed.
  • Schenkbelasting: Over het geschonken bedrag moet ook schenkbelasting betaald worden. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de relatie tussen de schenker en de ontvanger, en kan variëren van 10% tot 40%.
  • Kosten voor taxatie: Als er onroerend goed wordt geschonken, dan kan het nodig zijn om dit te laten taxeren. De kosten hiervoor variëren, maar gemiddeld liggen deze tussen de €300 en €500.
  • Administratiekosten: De notaris kan ook administratiekosten in rekening brengen voor het opstellen van de schenkingsakte en het afhandelen van de betalingen. Deze kosten verschillen per notaris.

Overzicht van de kosten

Onderdeel Gemiddelde kosten
Notariskosten Tussen €500 en €1000
Overdrachtsbelasting 2% van de waarde van het geschonken goed
Schenkbelasting 10% tot 40% van het geschonken bedrag
Taxatiekosten Tussen €300 en €500
Administratiekosten Verschillend per notaris

Veelgestelde vragen over prijs en kosten schenkingsrecht berekenen

1. Moet ik altijd schenkbelasting betalen bij een schenking?

Ja, in de meeste gevallen moet er schenkbelasting betaald worden over het geschonken bedrag. Alleen bij schenkingen tussen partners of ouders en kinderen kan er een vrijstelling gelden.

2. Kan ik de schenkbelasting terugvragen?

Als u schenkbelasting heeft betaald en de schenker komt binnen 180 dagen te overlijden, dan kunt u deze belasting onder bepaalde voorwaarden terugvragen.

3. Moet ik ook schenkbelasting betalen als ik een schenking ontvang vanuit het buitenland?

Ja, ook als de schenking vanuit het buitenland komt, moet u schenkbelasting betalen. Het tarief kan echter anders zijn dan bij schenkingen binnen Nederland.

4. Kan ik schenkbelasting besparen door te schenken op papier?

Ja, bij een schenking op papier wordt er alleen schenkbelasting betaald over de rente die jaarlijks wordt uitgekeerd. Hierdoor kan er bespaard worden op de schenkbelasting.

5. Kan ik zelf de schenkingsakte opstellen?

Het is mogelijk om zelf een schenkingsakte op te stellen, maar het is aan te raden om dit door een notaris te laten doen. Zo weet u zeker dat alles juridisch goed geregeld is en voorkomt u problemen in de toekomst.