Prijs en Kosten Opstellen van akten voor verklaring van executele

Wat zijn de Kosten voor het Opstellen van Akten voor Verklaring van Executele?

De kosten voor het opstellen van akten voor verklaring van executele variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de zaak en de tarieven van de notaris.

Een notaris is een onafhankelijke en onpartijdige juridische professional die bevoegd is om akten op te stellen en te authentificeren. In Nederland is het verplicht om een notaris in te schakelen bij het opstellen van akten voor verklaring van executele. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor het opstellen van deze akten.

1. Wat is een akte voor verklaring van executele?

Een akte voor verklaring van executele is een officieel document waarin een notaris verklaart wie de executeur is van een nalatenschap. De executeur is verantwoordelijk voor het afhandelen van de nalatenschap, zoals het betalen van schulden en het verdelen van de erfenis.

2. Wat zijn de gemiddelde kosten voor het opstellen van akten voor verklaring van executele?

De gemiddelde kosten voor het opstellen van akten voor verklaring van executele liggen tussen de €500 en €1000, afhankelijk van de complexiteit van de zaak. Deze kosten zijn inclusief btw en de kosten voor inschrijving in het Centraal Testamentenregister.

3. Welke tarieven hanteert een notaris voor het opstellen van akten voor verklaring van executele?

De tarieven voor het opstellen van akten voor verklaring van executele worden bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Deze tarieven zijn gebaseerd op het aantal uren dat de notaris besteedt aan de zaak en de waarde van de nalatenschap.

4. Zijn er nog andere kosten verbonden aan het opstellen van akten voor verklaring van executele?

Naast de kosten voor het opstellen van de akten, kunnen er ook nog andere kosten verbonden zijn aan het afhandelen van een nalatenschap, zoals de kosten voor het inschakelen van een executeur of het verdelen van de erfenis. Deze kosten verschillen per situatie en zijn niet inbegrepen in de tarieven van de notaris.

5. Kan ik de kosten voor het opstellen van akten voor verklaring van executele aftrekken van de belasting?

Ja, de kosten voor het opstellen van akten voor verklaring van executele zijn aftrekbaar van de belasting als deze gemaakt zijn voor de afhandeling van een nalatenschap. Dit geldt ook voor de kosten voor inschrijving in het Centraal Testamentenregister.

Overzicht van de Geschatte Kosten voor het Opstellen van Akten voor Verklaring van Executele

Notariskosten Geschatte kosten (incl. btw)
Opstellen van akte voor verklaring van executele €500 – €1000
Inschrijving in Centraal Testamentenregister €13,40
Totaal €513,40 – €1013,40

Let op: dit is slechts een schatting en de werkelijke kosten kunnen afwijken. Neem altijd contact op met een notaris voor een specifieke offerte.

Veelgestelde Vragen over Prijs en Kosten Opstellen van Akten voor Verklaring van Executele

 • Wat is een verklaring van executele?
  Een verklaring van executele is een officieel document waarin een notaris verklaart wie de executeur is van een nalatenschap.
 • Wat is het tarief voor het opstellen van een akte voor verklaring van executele?
  Het tarief voor het opstellen van een akte voor verklaring van executele wordt bepaald door de KNB en is afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de waarde van de nalatenschap.
 • Kan ik de kosten voor het opstellen van akten voor verklaring van executele aftrekken van de belasting?
  Ja, deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting als ze gemaakt zijn voor de afhandeling van een nalatenschap.
 • Hoe lang duurt het opstellen van akten voor verklaring van executele?
  Dit is afhankelijk van de complexiteit van de zaak en kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.
 • Kan ik zelf een akte voor verklaring van executele opstellen?
  Nee, voor het opstellen van akten voor verklaring van executele is een notaris verplicht. Een notaris is de enige die deze akten kan opstellen en authentificeren.

Voor meer informatie over prijzen en kosten voor het opstellen van akten voor verklaring van executele, kunt u contact opnemen met een notaris bij u in de buurt.