Prijs en Kosten Huwelijkscontract opmaken

Wat zijn de kosten voor het opmaken van een huwelijkscontract?

Het opmaken van een huwelijkscontract is een belangrijke stap bij het plannen van een huwelijk in Nederland. Het is een juridisch document dat de rechten en plichten van beide partners regelt. Hieronder vind je meer informatie over de prijzen en kosten voor het opmaken van een huwelijkscontract.

 • De kosten voor het opmaken van een huwelijkscontract kunnen variëren, afhankelijk van de notaris en de complexiteit van het contract.
 • Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1000, inclusief BTW.
 • Sommige notarissen bieden een standaard huwelijkscontract aan voor een vaste prijs, terwijl andere notarissen een uurtarief hanteren.
 • Naast de kosten voor het opmaken van het contract, kunnen er ook extra kosten zijn voor het inschrijven van het huwelijkscontract bij de gemeente.
 • Het is altijd verstandig om vooraf een offerte aan te vragen bij verschillende notarissen, zodat je een goed beeld hebt van de kosten.

Wat is een huwelijkscontract?

Een huwelijkscontract is een juridisch document dat wordt opgesteld door een notaris en waarin de rechten en plichten van beide partners worden vastgelegd. Dit kan onder andere gaan over de verdeling van bezittingen en schulden, het regelen van huwelijkse voorwaarden en het opstellen van een testament.

Waarom is een huwelijkscontract belangrijk?

Een huwelijkscontract kan belangrijk zijn om verschillende redenen:

 • Het kan duidelijkheid scheppen over de financiële situatie van beide partners.
 • Het kan bescherming bieden bij een eventuele echtscheiding.
 • Het kan fiscale voordelen opleveren.
 • Het kan ervoor zorgen dat er geen onenigheid ontstaat over de verdeling van bezittingen en schulden.

Wat zijn de gevolgen als er geen huwelijkscontract wordt opgemaakt?

Als er geen huwelijkscontract wordt opgemaakt, dan gelden automatisch de wettelijke regels voor gehuwden. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn, tenzij er sprake is van huwelijkse voorwaarden. Bij een eventuele echtscheiding kan dit voor problemen zorgen, omdat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Wat moet er geregeld worden bij het opmaken van een huwelijkscontract?

Bij het opmaken van een huwelijkscontract moeten er verschillende zaken geregeld worden, zoals:

 • De verdeling van bezittingen en schulden.
 • Huwelijkse voorwaarden, zoals uitsluiting van gemeenschap van goederen.
 • Het opstellen van een testament.
 • Eventuele afspraken over alimentatie en pensioen.

Veelgestelde vragen over Prijs en Kosten Huwelijkscontract opmaken

1. Is het verplicht om een huwelijkscontract op te maken?

Nee, het is niet verplicht om een huwelijkscontract op te maken. Het is wel aan te raden om dit te doen, zodat er duidelijke afspraken zijn gemaakt voor het geval er iets verandert in de relatie.

2. Kan ik zelf een huwelijkscontract opstellen?

Nee, een huwelijkscontract moet altijd opgesteld worden door een notaris. Dit is een juridisch specialist die bevoegd is om dit soort documenten op te maken.

3. Kan ik een huwelijkscontract laten wijzigen?

Ja, het is mogelijk om een huwelijkscontract te laten wijzigen. Hiervoor moet je wel weer langs de notaris en opnieuw kosten maken.

4. Hoe lang is een huwelijkscontract geldig?

Een huwelijkscontract is geldig zolang het huwelijk duurt. Bij een eventuele echtscheiding of overlijden komt het contract te vervallen.

5. Kan ik een huwelijkscontract opstellen als ik al getrouwd ben?

Ja, het is mogelijk om ook na het huwelijk nog een huwelijkscontract op te stellen. Dit wordt dan een postnuptiale overeenkomst genoemd.