Prijs en Kosten Begeleiding bij estate planning voor vermogende particulieren

Kosten en Tarieven voor Estate Planning voor Vermogende Particulieren

Bent u een vermogende particulier en wilt u uw nalatenschap goed geregeld hebben? Dan is estate planning een belangrijke stap. Maar wat zijn de kosten en tarieven voor begeleiding bij estate planning? In dit artikel geven we u een overzicht van de prijzen en kosten voor estate planning voor vermogende particulieren in Nederland.

Wat is estate planning?

Estate planning is het proces waarbij u uw vermogen en nalatenschap op een fiscaal gunstige en juridisch verantwoorde manier overdraagt aan uw erfgenamen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw wensen en doelen, maar ook met de geldende wet- en regelgeving. Een goede estate planning zorgt ervoor dat uw vermogen optimaal wordt beschermd en overgedragen aan uw erfgenamen.

Wat zijn de kosten en tarieven voor estate planning?

De kosten en tarieven voor estate planning kunnen sterk variëren, afhankelijk van uw specifieke situatie en de diensten die u nodig heeft. Over het algemeen kunt u rekening houden met de volgende tarieven:

 • Gesprekskosten: gemiddeld €150 – €250 per uur
 • Opstellen van een testament: gemiddeld €500 – €1.500
 • Opstellen van een huwelijkse voorwaarden: gemiddeld €1.000 – €2.000
 • Belastingadvies: gemiddeld €100 – €200 per uur
 • Begeleiding bij schenkingen: gemiddeld €500 – €1.000

Houd er rekening mee dat deze tarieven slechts een indicatie zijn en dat de uiteindelijke kosten afhankelijk zijn van uw specifieke situatie en de tarieven van de notaris of belastingadviseur die u kiest.

Wat zijn de voordelen van estate planning?

Estate planning biedt verschillende voordelen voor vermogende particulieren, waaronder:

 • Optimale bescherming van uw vermogen tegen erfbelasting en andere belastingen
 • Mogelijkheid om uw nalatenschap op maat te regelen, rekening houdend met uw specifieke wensen en doelen
 • Voorkomen van conflicten tussen erfgenamen door duidelijke afspraken en regelingen
 • Verzekeren van financiële zekerheid voor uw nabestaanden

Waar vind ik een betrouwbare notaris of belastingadviseur voor estate planning?

Het is belangrijk om een betrouwbare en ervaren notaris of belastingadviseur te kiezen voor begeleiding bij estate planning. U kunt hiervoor terecht bij verschillende notariskantoren en belastingadviesbureaus in Nederland. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Veelgestelde vragen over Prijs en Kosten Begeleiding bij Estate Planning voor Vermogende Particulieren

 1. Wat is het verschil tussen estate planning en een testament?
  Estate planning omvat meer dan alleen het opstellen van een testament. Het is een uitgebreid proces waarbij uw gehele vermogen en nalatenschap worden meegenomen in de planning.
 2. Kan ik zelf mijn estate planning regelen?
  In principe kunt u zelf uw estate planning regelen, maar het is verstandig om hierbij professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles juridisch en fiscaal goed geregeld wordt.
 3. Moet ik elk jaar opnieuw mijn estate planning laten controleren?
  Ja, het is verstandig om uw estate planning regelmatig te laten controleren en indien nodig aan te passen aan veranderende wet- en regelgeving of uw persoonlijke situatie.
 4. Kan ik mijn estate planning nog aanpassen nadat ik ben overleden?
  Nee, na uw overlijden kan uw estate planning niet meer aangepast worden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw estate planning goed en volledig is opgesteld voordat u komt te overlijden.
 5. Zijn er nog andere kosten verbonden aan estate planning?
  Naast de kosten voor begeleiding en advies bij estate planning, kunnen er ook nog kosten zijn voor bijvoorbeeld het opstellen van een akte of het inschrijven van uw testament in het Centraal Testamentenregister.

Hopelijk heeft dit artikel u een duidelijk beeld gegeven van de prijzen en kosten voor begeleiding bij estate planning voor vermogende particulieren in Nederland. Voor meer informatie en advies kunt u altijd terecht bij een professionele notaris of belastingadviseur.