Prijs en Kosten Akte van wijziging van rechten

Wat zijn de kosten voor een Akte van Wijziging van Rechten?

De prijs voor een Akte van Wijziging van Rechten kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de wijziging, de notaris en de locatie. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €200 en €500.

Een Akte van Wijziging van Rechten is een notariële akte waarin een wijziging in bestaande rechten wordt vastgelegd, zoals bijvoorbeeld een wijziging in de eigendom van een huis of een verandering in de huwelijkse voorwaarden. Het is een belangrijk juridisch document dat door een notaris moet worden opgesteld en ondertekend. Hieronder volgt een overzicht van de geschatte kosten voor een Akte van Wijziging van Rechten in Nederland.

Factoren die de kosten beïnvloeden

 • Complexiteit van de wijziging – hoe ingewikkelder de wijziging, hoe meer tijd en werk het de notaris zal kosten om de akte op te stellen.
 • Notaris – de tarieven van notarissen kunnen variëren, dus het is altijd verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat u een keuze maakt.
 • Locatie – de kosten kunnen ook verschillen per regio in Nederland.

Overzicht van de geschatte kosten

Wijziging Geschatte kosten
Wijziging van eigendom van een huis €200 – €400
Wijziging van huwelijkse voorwaarden €300 – €500
Wijziging van erfrechtelijke regelingen €400 – €500

Veelgestelde vragen

 1. Is een Akte van Wijziging van Rechten verplicht?
  In sommige gevallen is het verplicht om een Akte van Wijziging van Rechten op te stellen, bijvoorbeeld bij een wijziging in eigendom of huwelijkse voorwaarden. Het is altijd verstandig om dit te bespreken met een notaris.
 2. Kan ik zelf een Akte van Wijziging van Rechten opstellen?
  Nee, een Akte van Wijziging van Rechten moet door een notaris worden opgesteld en ondertekend om rechtsgeldig te zijn.
 3. Kan ik de kosten voor een Akte van Wijziging van Rechten aftrekken van de belasting?
  Ja, notariskosten voor een Akte van Wijziging van Rechten kunnen in sommige gevallen worden afgetrokken van de belasting. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie.
 4. Zijn er nog andere kosten verbonden aan een Akte van Wijziging van Rechten?
  Ja, naast de kosten voor de notaris kunnen er ook nog kosten zijn voor bijvoorbeeld inschrijving in het Kadaster of het opvragen van uittreksels.
 5. Hoe kan ik de kosten voor een Akte van Wijziging van Rechten zo laag mogelijk houden?
  U kunt de kosten voor een Akte van Wijziging van Rechten zo laag mogelijk houden door verschillende notarissen te vergelijken en te kiezen voor een notaris met een scherp tarief. Ook kunt u besparen op bijkomende kosten door zelf uittreksels op te vragen en deze mee te nemen naar de notaris.