Prijs en Kosten Akte van wijziging van opstalrecht

Kosten en tarieven voor het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht

Notariskosten voor Akte van Wijziging van Opstalrecht

De Akte van Wijziging van Opstalrecht is een notariële akte die wordt opgesteld bij het wijzigen van een bestaand opstalrecht. Dit is een zakelijk recht waarbij een eigenaar van een onroerende zaak toestemming geeft aan een ander om op zijn/haar grond te bouwen of te verbouwen. Het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht is een complex proces en daarom worden er notariskosten in rekening gebracht.

De notariskosten voor het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de situatie en de tarieven van de notaris. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €500 en €1500.

Kosten voor inschrijving in het Kadaster

Naast de notariskosten, zijn er ook kosten verbonden aan de inschrijving van de Akte van Wijziging van Opstalrecht in het Kadaster. Het Kadaster is een openbaar register waarin alle onroerende zaken in Nederland zijn geregistreerd. De kosten voor inschrijving bedragen gemiddeld €126.

Overige kosten

Naast de notariskosten en de kosten voor inschrijving in het Kadaster, kunnen er ook nog andere kosten verbonden zijn aan het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor het opvragen van documenten en het uitvoeren van onderzoek.

Voorbeeldtarieven voor Akte van Wijziging van Opstalrecht

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht, volgen hieronder enkele voorbeeldtarieven:

Notariskosten Kadasterkosten Totaal
€500 €126 €626
€1000 €126 €1126
€1500 €126 €1626

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit slechts voorbeeldtarieven zijn en dat de uiteindelijke kosten per situatie kunnen verschillen.

Veelgestelde vragen over Prijs en Kosten Akte van Wijziging van Opstalrecht

 • Wat is een opstalrecht?
  Een opstalrecht is een zakelijk recht waarbij een eigenaar van een onroerende zaak toestemming geeft aan een ander om op zijn/haar grond te bouwen of te verbouwen.
 • Wanneer is een Akte van Wijziging van Opstalrecht nodig?
  Een Akte van Wijziging van Opstalrecht is nodig wanneer er wijzigingen plaatsvinden in een bestaand opstalrecht, bijvoorbeeld bij een verbouwing of uitbreiding van het gebouw op de grond van een ander.
 • Zijn er nog andere kosten verbonden aan het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht?
  Ja, naast de notariskosten en de kosten voor inschrijving in het Kadaster, kunnen er ook nog andere kosten verbonden zijn aan het opstellen van de Akte van Wijziging van Opstalrecht, zoals kosten voor het opvragen van documenten en het uitvoeren van onderzoek.
 • Kan ik zelf een Akte van Wijziging van Opstalrecht opstellen?
  Nee, het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht is een complex proces en daarom is het verplicht om dit via een notaris te laten verlopen.
 • Zijn er mogelijkheden voor een gesubsidieerde Akte van Wijziging van Opstalrecht?
  Nee, er zijn geen subsidies beschikbaar voor het opstellen van een Akte van Wijziging van Opstalrecht.