Prijs en Kosten Akte van wijziging van erfdienstbaarheid

Wat zijn de kosten voor een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid?

De kosten voor een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de notaris, de complexiteit van de wijziging en eventuele bijkomende kosten. Over het algemeen kunnen de kosten tussen de €300 en €1000 liggen.

Een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid is een juridisch document waarin de voorwaarden van een bestaande erfdienstbaarheid worden gewijzigd. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het recht van overpad, het recht van uitzicht of het recht van gebruik van een stuk grond. Het is belangrijk om deze wijzigingen officieel vast te leggen om eventuele conflicten in de toekomst te voorkomen.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kosten voor een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid kunnen beïnvloeden, waaronder:

 • De notaris: elke notaris hanteert zijn eigen tarieven, dus het is verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt.
 • Complexiteit van de wijziging: hoe ingewikkelder de wijziging, hoe meer tijd en moeite de notaris moet besteden aan het opstellen van de akte.
 • Bijkomende kosten: sommige notarissen rekenen extra kosten voor bijvoorbeeld het inschrijven van de akte bij het Kadaster.

Overzicht van de geschatte kosten

Om een beter beeld te krijgen van de geschatte kosten voor een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid, volgt hier een overzicht van de gemiddelde tarieven per notaris. Let op: dit zijn slechts geschatte prijzen en kunnen per notaris verschillen.

Notaris Gemiddelde kosten
Notariskantoor A €300 – €500
Notariskantoor B €400 – €600
Notariskantoor C €500 – €700
Notariskantoor D €600 – €800
Notariskantoor E €700 – €1000

Veelgestelde vragen over Prijs en Kosten Akte van wijziging van erfdienstbaarheid

 • Wat is een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid?
  Een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid is een juridisch document waarin de voorwaarden van een bestaande erfdienstbaarheid worden gewijzigd.
 • Wanneer is een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid nodig?
  Een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid is nodig wanneer er veranderingen plaatsvinden in de bestaande erfdienstbaarheid, bijvoorbeeld bij de verkoop van een stuk grond.
 • Hoe lang is een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid geldig?
  Een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid is in principe voor onbepaalde tijd geldig, tenzij anders overeengekomen in de akte.
 • Kan ik zelf een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid opstellen?
  Nee, het is verplicht om een notaris in te schakelen voor het opstellen van een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid.
 • Wat gebeurt er na het opstellen van de Akte van wijziging van erfdienstbaarheid?
  De notaris zal de akte inschrijven bij het Kadaster, zodat de wijzigingen officieel worden geregistreerd.

Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht gegeven in de prijs en kosten van een Akte van wijziging van erfdienstbaarheid. Vergeet niet om verschillende notarissen te vergelijken en duidelijke afspraken te maken over de kosten voordat je een akte laat opstellen. Zo voorkom je verrassingen achteraf.