Prijs en Kosten Akte van vestiging van recht van opstal

Wat zijn de kosten voor een Akte van vestiging van recht van opstal?

Een Akte van vestiging van recht van opstal is een notariële akte die nodig is bij de verkoop of overdracht van een opstalrecht. Hierbij wordt een persoon of bedrijf het recht gegeven om een gebouw of ander bouwwerk te hebben op het grondgebied van een ander.

Een Akte van vestiging van recht van opstal is een belangrijk juridisch document dat zorgvuldig moet worden opgesteld en geregistreerd door een notaris. Hierdoor zijn er kosten verbonden aan het opstellen en registreren van deze akte. De prijs voor een Akte van vestiging van recht van opstal kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de situatie, de waarde van het opstalrecht en de tarieven van de notaris. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor een Akte van vestiging van recht van opstal in Nederland.

Kosten voor het opstellen van een Akte van vestiging van recht van opstal

 • Notariskosten: gemiddeld €500 – €1000
 • Kadastrale kosten: gemiddeld €200 – €300
 • BTW: 21% van de notariskosten
 • Eventuele kosten voor advies van een jurist of advocaat

De notariskosten voor het opstellen van een Akte van vestiging van recht van opstal zijn afhankelijk van de tarieven van de notaris en de complexiteit van de situatie. Daarnaast worden er kadastrale kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de akte in het Kadaster. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de waarde van het opstalrecht.

Kosten voor het registreren van een Akte van vestiging van recht van opstal

 • Kosten voor inschrijving in het Kadaster: gemiddeld €100 – €200
 • Kosten voor de verplichte aansprakelijkheidsverzekering van de notaris: gemiddeld €50 – €100

Naast de kosten voor het opstellen van de akte, worden er ook kosten in rekening gebracht voor het registreren ervan in het Kadaster. Dit is verplicht om de akte rechtsgeldig te maken. Daarnaast brengt de notaris ook kosten in rekening voor de verplichte aansprakelijkheidsverzekering.

FAQ over Prijs en Kosten Akte van vestiging van recht van opstal

 • Wat is een Akte van vestiging van recht van opstal?
  Een Akte van vestiging van recht van opstal is een notariële akte waarin het recht wordt gevestigd om een gebouw of ander bouwwerk te hebben op het grondgebied van een ander.
 • Waarom is een Akte van vestiging van recht van opstal nodig?
  Een Akte van vestiging van recht van opstal is nodig om het opstalrecht juridisch vast te leggen en te registreren. Dit is belangrijk voor de rechtszekerheid en om conflicten te voorkomen.
 • Hoeveel kost een Akte van vestiging van recht van opstal gemiddeld?
  De kosten voor een Akte van vestiging van recht van opstal variëren, maar gemiddeld kunt u rekenen op een bedrag tussen de €700 en €1500, afhankelijk van verschillende factoren.
 • Kan ik zelf een Akte van vestiging van recht van opstal opstellen?
  Nee, een Akte van vestiging van recht van opstal moet worden opgesteld en geregistreerd door een notaris. Dit is een wettelijk vereiste.
 • Kan ik de kosten voor een Akte van vestiging van recht van opstal aftrekken van de belasting?
  Nee, de kosten voor een Akte van vestiging van recht van opstal zijn niet aftrekbaar van de belasting.

Als u van plan bent om een opstalrecht te vestigen of over te dragen, is het verstandig om een notaris te raadplegen voor advies en het opstellen van een Akte van vestiging van recht van opstal. Zo weet u zeker dat alles juridisch correct en rechtsgeldig wordt geregeld. De kosten voor een Akte van vestiging van recht van opstal zijn een investering in de toekomst en kunnen u veel problemen en kosten besparen in geval van conflicten of onduidelijkheden.