Prijs en Kosten Akte van verdeling van boedel

Wat zijn de kosten voor een akte van verdeling van boedel?

De prijs voor een akte van verdeling van boedel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de verdeling en het tarief van de notaris. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €300 en €600.

Een akte van verdeling van boedel is een notariële akte waarin de verdeling van een nalatenschap of gemeenschappelijk bezit wordt vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een echtscheiding of overlijden. Het is belangrijk om te weten wat de kosten zijn voor deze akte, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Complexiteit van de verdeling: hoe meer bezittingen en schulden er verdeeld moeten worden, hoe meer werk de notaris heeft en dus hoe hoger de prijs.
 • Notaristarieven: elk notariskantoor hanteert zijn eigen tarieven, dus het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken.
 • Eventuele extra werkzaamheden: soms kan het nodig zijn om extra werkzaamheden uit te voeren, zoals het opstellen van een testament of huwelijkse voorwaarden. Dit kan de prijs ook beïnvloeden.

Voorbeelden van prijzen

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor een akte van verdeling van boedel, volgen hier enkele voorbeelden:

Notariskantoor Prijs akte van verdeling van boedel
Notariskantoor X €350
Notariskantoor Y €500
Notariskantoor Z €600

Houd er rekening mee dat deze prijzen slechts een indicatie zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen verschillen per situatie en notariskantoor.

Veelgestelde vragen over de prijs van een akte van verdeling van boedel

 1. Is de prijs voor een akte van verdeling van boedel inclusief btw?
 2. Ja, de prijs die de notaris rekent is inclusief btw.

 3. Kan ik onderhandelen over de prijs voor een akte van verdeling van boedel?
 4. Ja, u kunt altijd proberen te onderhandelen over de prijs. Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en te vergelijken voordat u een keuze maakt.

 5. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden?
 6. Naast de kosten voor de akte van verdeling van boedel, kunnen er nog andere kosten zijn, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster. Deze kosten verschillen per situatie.

 7. Kan ik een subsidie krijgen voor de kosten van een akte van verdeling van boedel?
 8. Soms is het mogelijk om een subsidie te krijgen voor de kosten van een akte van verdeling van boedel. Dit is afhankelijk van uw situatie en inkomen. Informeer bij uw gemeente of u hiervoor in aanmerking komt.

 9. Kan ik de kosten voor een akte van verdeling van boedel aftrekken van de belasting?
 10. Ja, in sommige gevallen kunt u de kosten voor een akte van verdeling van boedel aftrekken van de belasting. Dit kan bijvoorbeeld bij een echtscheiding of overlijden. Raadpleeg hiervoor een belastingadviseur of de Belastingdienst.