Prijs en Kosten Akte van rectificatie van pandrecht

Wat zijn de kosten voor een Akte van Rectificatie van Pandrecht?

Een Akte van Rectificatie van Pandrecht is een notariële akte die nodig is om wijzigingen aan te brengen in een bestaand pandrecht. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer er sprake is van een fout in de oorspronkelijke akte of wanneer er aanvullende afspraken gemaakt moeten worden. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten voor het opstellen van zo’n akte?

De kosten voor een Akte van Rectificatie van Pandrecht kunnen variëren, afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de situatie. Over het algemeen zijn er twee soorten kosten waar u rekening mee moet houden: de notariskosten en de kosten voor inschrijving in het Kadaster.

Notariskosten

De notariskosten voor een Akte van Rectificatie van Pandrecht worden bepaald door de notaris zelf en zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat de tarieven voor elke notaris anders kunnen zijn. Gemiddeld liggen de notariskosten voor een dergelijke akte tussen de €200 en €500.

Kosten voor inschrijving in het Kadaster

Naast de notariskosten moet u ook rekening houden met de kosten voor inschrijving in het Kadaster. Dit is een verplichte stap, omdat het pandrecht pas geldig is na inschrijving. De kosten voor inschrijving in het Kadaster bedragen gemiddeld €126.

Kosten voor rectificatie van een bestaande akte

Wanneer u een bestaande akte wilt laten rectificeren, moet u ook rekening houden met de kosten voor het opstellen van een nieuwe akte. Deze kosten kunnen variëren van €200 tot €500, afhankelijk van de notaris en de complexiteit van de situatie.

Wat zijn de voordelen van een Akte van Rectificatie van Pandrecht?

 • Een Akte van Rectificatie van Pandrecht zorgt ervoor dat fouten in een bestaand pandrecht worden gecorrigeerd.
 • Het biedt de mogelijkheid om aanvullende afspraken te maken of wijzigingen aan te brengen in het pandrecht.
 • Na inschrijving in het Kadaster is het pandrecht rechtsgeldig en beschermt het de schuldeiser bij wanbetaling van de schuldenaar.

Wat zijn veelvoorkomende situaties waarin een Akte van Rectificatie van Pandrecht nodig is?

 • Een fout in de oorspronkelijke akte, bijvoorbeeld een verkeerd bedrag of een foutieve omschrijving van het onderpand.
 • Veranderingen in de afspraken tussen schuldeiser en schuldenaar, zoals een verlenging van de looptijd of een wijziging in de rente.
 • Het toevoegen van extra zekerheden voor de schuldeiser, bijvoorbeeld door het opnemen van een tweede pandrecht.

Wat zijn de gevolgen als een Akte van Rectificatie van Pandrecht niet wordt opgesteld?

Als er fouten of onvolledigheden in een pandrecht zitten, kan dit nadelige gevolgen hebben voor zowel de schuldeiser als de schuldenaar. Zo kan het pandrecht ongeldig worden verklaard of kan de schuldeiser geen aanspraak maken op zijn rechten bij wanbetaling van de schuldenaar. Het is daarom belangrijk om eventuele fouten of wijzigingen in een pandrecht tijdig te laten rectificeren.

Veelgestelde vragen over Prijs en Kosten Akte van Rectificatie van Pandrecht

 • Wat is een Akte van Rectificatie van Pandrecht?
  Een Akte van Rectificatie van Pandrecht is een notariële akte die nodig is om wijzigingen aan te brengen in een bestaand pandrecht.
 • Hoeveel kost een Akte van Rectificatie van Pandrecht gemiddeld?
  De kosten voor een Akte van Rectificatie van Pandrecht variëren, maar gemiddeld liggen de notariskosten tussen de €200 en €500 en de kosten voor inschrijving in het Kadaster bedragen gemiddeld €126.
 • Waarom is het belangrijk om een Akte van Rectificatie van Pandrecht op te stellen?
  Een Akte van Rectificatie van Pandrecht zorgt ervoor dat eventuele fouten in een bestaand pandrecht worden gecorrigeerd en biedt de mogelijkheid om aanvullende afspraken te maken of wijzigingen aan te brengen.
 • In welke situaties is een Akte van Rectificatie van Pandrecht nodig?
  Een Akte van Rectificatie van Pandrecht is nodig bij fouten in de oorspronkelijke akte, veranderingen in de afspraken tussen schuldeiser en schuldenaar, of het toevoegen van extra zekerheden voor de schuldeiser.
 • Wat zijn de gevolgen als een Akte van Rectificatie van Pandrecht niet wordt opgesteld?
  Als er fouten of onvolledigheden in een pandrecht zitten, kan dit nadelige gevolgen hebben voor zowel de schuldeiser als de schuldenaar. Het is daarom belangrijk om eventuele fouten of wijzigingen in een pandrecht tijdig te laten rectificeren.