Prijs en Kosten Akte van rectificatie van huwelijkse voorwaarden

Kosten en Prijzen voor Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden

Wat is een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden?

Een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden is een notariële akte waarin wijzigingen worden aangebracht in de huwelijkse voorwaarden die eerder zijn opgesteld bij het sluiten van het huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer er fouten zijn gemaakt in de oorspronkelijke akte of wanneer de wensen van de partners zijn veranderd.

Wat zijn de kosten voor een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden?

De kosten voor een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden variëren per notariskantoor en zijn afhankelijk van de complexiteit van de wijzigingen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €150 en €500. Het is daarom verstandig om bij verschillende notariskantoren een offerte op te vragen en deze te vergelijken.

Welke kosten zijn inbegrepen in de prijs voor een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden?

De kosten voor een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden bestaan uit het honorarium van de notaris, de kosten voor het opmaken van de akte en de kosten voor inschrijving in het huwelijksgoederenregister. Deze kosten kunnen per notariskantoor verschillen, dus het is belangrijk om hier goed naar te informeren.

Moet ik ook nog andere kosten betalen?

Naast de kosten voor de Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden kunnen er ook nog andere kosten zijn, zoals administratiekosten en kosten voor eventuele extra gewenste aanpassingen. Het is daarom belangrijk om vooraf duidelijk te bespreken wat er wel en niet inbegrepen is in de prijs.

Kan ik de kosten voor een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden aftrekken van de belasting?

Nee, de kosten voor een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden zijn niet aftrekbaar van de belasting. Dit geldt alleen voor de kosten voor het opstellen van de oorspronkelijke huwelijkse voorwaarden.

Notariskosten voor Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden

Om een beter beeld te krijgen van de kosten voor een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden, vind je hieronder een overzicht van de gemiddelde notariskosten per onderdeel:

 • Honorarium notaris: €100 – €300
 • Kosten voor opmaken akte: €50 – €150
 • Inschrijvingskosten huwelijksgoederenregister: €25 – €50
 • Administratiekosten: €25 – €50
 • Kosten voor extra aanpassingen: variabel

Veelgestelde vragen over Prijs en Kosten Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden

 • Wat is het verschil tussen een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden en een Akte van Huwelijkse Voorwaarden?
  Een Akte van Huwelijkse Voorwaarden wordt opgesteld bij het sluiten van het huwelijk en bevat de afspraken over de vermogensrechtelijke gevolgen van het huwelijk. Een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden dient ter aanpassing van deze afspraken.
 • Kan ik zelf mijn Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden opstellen?
  Nee, een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden moet altijd worden opgesteld door een notaris. Dit is verplicht volgens de wet.
 • Kan ik de Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden ook digitaal ondertekenen?
  Nee, voor het ondertekenen van een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden is een fysieke handtekening nodig. Dit kan op het notariskantoor of bij een ambtenaar van de burgerlijke stand.
 • Kan ik de Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden ook laten opstellen als ik niet in Nederland woon?
  Ja, het is mogelijk om een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden te laten opstellen door een Nederlandse notaris, ook als je niet in Nederland woont. Dit kan bijvoorbeeld via een volmacht of met behulp van een buitenlandse notaris.
 • Hoe lang is een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden geldig?
  Een Akte van Rectificatie van Huwelijkse Voorwaarden is onbeperkt geldig, tenzij er in de akte zelf een andere geldigheidsduur is opgenomen.