Prijs en Kosten Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving

Wat kost een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving?

De kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de waarde van de nalatenschap en de tarieven van de notaris.

Een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving is een notariële akte die wordt opgesteld wanneer iemand een erfenis heeft ontvangen en deze wil aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Dit betekent dat de erfgenaam niet persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele schulden van de erflater, maar alleen met de bezittingen uit de nalatenschap.

De kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving worden bepaald aan de hand van het tarief van de notaris en de waarde van de nalatenschap. De notaris hanteert hiervoor een percentage van de waarde van de nalatenschap, met een minimumtarief.

Kostenoverzicht Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving

Waarde nalatenschap Percentage tarief notaris Minimumtarief
Minder dan €3.000 2,5% €120
Tussen €3.000 en €6.000 2% €120
Tussen €6.000 en €12.000 1,5% €120
Tussen €12.000 en €24.000 1% €120
Meer dan €24.000 0,5% €120

Naast het tarief van de notaris moeten er ook nog kosten worden betaald voor de inschrijving in het Centraal Testamentenregister en het opvragen van een verklaring van erfrecht. Deze kosten zijn niet inbegrepen in het tarief van de notaris en kunnen per notaris verschillen.

Veelgestelde vragen over Prijs en Kosten Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving

 • Wat is een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving?
  Een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving is een notariële akte waarin een erfgenaam aangeeft de erfenis te aanvaarden onder voorbehoud van een boedelbeschrijving. Dit betekent dat de erfgenaam niet persoonlijk aansprakelijk is voor eventuele schulden van de erflater.
 • Wat zijn de kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving?
  De kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving zijn afhankelijk van de waarde van de nalatenschap en het tarief van de notaris. Dit tarief wordt berekend aan de hand van een percentage van de waarde van de nalatenschap, met een minimumtarief.
 • Wie betaalt de kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving?
  De kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving worden betaald uit de nalatenschap. Dit betekent dat deze kosten worden verdeeld onder de erfgenamen.
 • Kan ik zelf een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving opstellen?
  Nee, een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving moet worden opgesteld door een notaris. Dit is een wettelijke verplichting.
 • Kan ik besparen op de kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving?
  De kosten voor een Akte van aanvaarding van nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving zijn wettelijk vastgesteld en kunnen niet worden onderhandeld. Wel kan het lonen om verschillende notarissen te vergelijken voor het laagste tarief.