Prijs Akte Van Overlijden 2024

Kosten voor een Akte van Overlijden in 2024

Wat is een Akte van Overlijden?
Een Akte van Overlijden is een officieel document dat wordt opgesteld door een notaris om het overlijden van een persoon vast te leggen. Het is een belangrijk document voor de afwikkeling van de nalatenschap en wordt gebruikt als bewijs van overlijden bij bijvoorbeeld de bank of de Belastingdienst.

Wat zijn de kosten voor een Akte van Overlijden in 2024?
De kosten voor een Akte van Overlijden in 2024 zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de nalatenschap en de tarieven van de notaris. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €200,- en €500,-.

Welke kosten zijn inbegrepen in de prijs van een Akte van Overlijden?
In de prijs van een Akte van Overlijden zijn de notariskosten, de kosten voor het inschrijven in het Centraal Testamentenregister en de btw inbegrepen. Eventuele extra kosten, zoals leges voor het opvragen van uittreksels, zijn niet inbegrepen.

Kan ik de kosten voor een Akte van Overlijden aftrekken van de belasting?
Ja, in sommige gevallen kunnen de kosten voor een Akte van Overlijden worden afgetrokken van de belasting. Dit is bijvoorbeeld het geval als de Akte van Overlijden nodig is voor de afwikkeling van een nalatenschap.

Zijn er andere kosten verbonden aan een Akte van Overlijden?
Naast de kosten voor de Akte van Overlijden kunnen er nog andere kosten verbonden zijn aan de afwikkeling van een nalatenschap, zoals de kosten voor een verklaring van erfrecht, de kosten voor het opstellen van een testament of de kosten voor de verdeling van de erfenis. Deze kosten kunnen per notaris verschillen.

Tarieven voor een Akte van Overlijden in 2024

Om een duidelijk overzicht te geven van de tarieven voor een Akte van Overlijden in 2024, hebben we een tabel samengesteld met de geschatte kosten per notaris. Let op, dit zijn slechts geschatte kosten en kunnen verschillen per notaris en situatie.

Notariskantoor Geschatte kosten Akte van Overlijden
Notariskantoor Jansen €250,-
Notariskantoor De Vries €300,-
Notariskantoor Van der Meer €350,-
Notariskantoor Bakker €400,-
Notariskantoor Smit €450,-

Veelgestelde vragen over de kosten voor een Akte van Overlijden

 • Wat is het verschil tussen een Akte van Overlijden en een verklaring van erfrecht?
  Een Akte van Overlijden wordt opgesteld door een notaris om het overlijden van een persoon vast te leggen. Een verklaring van erfrecht is een document dat door de notaris wordt opgesteld om de erfgenamen aan te wijzen en de bevoegdheden van de erfgenamen vast te leggen.
 • Kan ik zelf een Akte van Overlijden opstellen?
  Nee, een Akte van Overlijden moet altijd worden opgesteld door een notaris. Dit is een wettelijke verplichting.
 • Waarom verschillen de kosten voor een Akte van Overlijden per notaris?
  De tarieven van notarissen zijn vrij en kunnen dus per notaris verschillen. Daarnaast kunnen de kosten ook afhankelijk zijn van de complexiteit van de nalatenschap.
 • Kan ik onderhandelen over de kosten voor een Akte van Overlijden?
  Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de kosten voor een Akte van Overlijden. Bespreek dit van tevoren met de notaris.
 • Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij de afwikkeling van een nalatenschap?
  Ja, naast de kosten voor de Akte van Overlijden kunnen er nog andere kosten zijn, zoals de kosten voor het opstellen van een testament of de kosten voor de verdeling van de erfenis.