Notaris Kosten Zijn

Wat zijn de kosten van een notaris?

De kosten van een notaris kunnen variëren afhankelijk van de diensten die worden verleend. Over het algemeen zijn de tarieven van een notaris in Nederland gereguleerd en worden ze bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Het is belangrijk om te weten welke diensten een notaris aanbiedt en welke kosten hieraan verbonden zijn.

Notaris diensten en kosten

Een notaris is een onafhankelijke juridische professional die bevoegd is om officiële documenten te legaliseren en te registreren. De diensten van een notaris omvatten onder meer het opstellen van notariële akten, zoals huwelijkse voorwaarden, testamenten, koopakten en oprichtingsakten voor bedrijven. De kosten voor deze diensten worden bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de zaak, de hoeveelheid werk en de waarde van de transactie.

 • De tarieven van een notaris worden berekend op basis van een uurtarief of een vast tarief per dienst.
 • De gemiddelde uurtarieven van een notaris liggen tussen de €150 en €200 per uur.
 • Voor bepaalde diensten, zoals het opstellen van een testament, kan een vast tarief worden gehanteerd.
 • Naast de notariskosten, moeten er ook kosten worden betaald voor het inschrijven van de akte in het Kadaster en het Register van Testamenten.

Notaris kosten vergelijken

Het is altijd verstandig om de tarieven van verschillende notarissen te vergelijken voordat u een keuze maakt. U kunt dit doen door offertes op te vragen bij verschillende notarissen en deze met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit en ervaring van de notaris.

Notaris kosten besparen

Er zijn enkele manieren waarop u kunt besparen op de kosten van een notaris:

 • Probeer zoveel mogelijk zelf voor te bereiden en informatie te verzamelen voordat u naar de notaris gaat.
 • Vraag of er een student-notaris aanwezig is die u kan helpen tegen een lager tarief.
 • Overweeg om een notaris te kiezen buiten de grote steden, waar de tarieven vaak hoger liggen.

Veelgestelde vragen over notaris kosten

 1. Wat is het verschil tussen een notaris en een advocaat?
  Een notaris is gespecialiseerd in het opstellen en legaliseren van officiële documenten, terwijl een advocaat zich richt op juridische procedures en geschillen.
 2. Welke documenten kan een notaris opstellen?
  Een notaris kan diverse documenten opstellen, zoals huwelijkse voorwaarden, testamenten, koopakten en oprichtingsakten voor bedrijven.
 3. Zijn er subsidies of regelingen beschikbaar voor notaris kosten?
  Er zijn enkele regelingen beschikbaar voor mensen met een laag inkomen, zoals de Wet op de Rechtsbijstand. Informeer bij uw gemeente of u hiervoor in aanmerking komt.
 4. Moet ik notaris kosten betalen voor een scheiding?
  Ja, bij een echtscheiding moet u ook notaris kosten betalen voor het opstellen van de akte van verdeling.
 5. Kan ik zelf een akte opstellen zonder notaris?
  Voor sommige akten is het mogelijk om deze zelf op te stellen, maar het is altijd aan te raden om dit te laten doen door een notaris om problemen in de toekomst te voorkomen.