Notaris Kosten Woning

Wat zijn de kosten voor een notaris bij de aankoop van een woning?

De kosten voor een notaris bij de aankoop van een woning kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vindt u een overzicht van de geschatte kosten voor de verschillende diensten die een notaris kan bieden bij het kopen van een woning in Nederland.

Notariskosten voor de overdracht van de woning

 • De notaris zal een tarief rekenen voor de overdracht van de woning. Dit tarief is gebaseerd op de koopsom van de woning en wordt berekend volgens een wettelijk vastgesteld tarief.
 • Deze kosten worden ook wel de ‘transportaktekosten’ genoemd en bedragen gemiddeld tussen de €500 en €1500, afhankelijk van de koopsom van de woning.
 • Daarnaast kunnen er nog extra kosten in rekening worden gebracht, zoals kadasterkosten en kosten voor het opvragen van informatie bij de gemeente.

Notariskosten voor hypotheekakte

 • Als u een hypotheek afsluit voor de aankoop van uw woning, heeft u een hypotheekakte nodig. De notaris zal hiervoor een tarief rekenen, dat gemiddeld tussen de €500 en €1000 ligt.
 • Deze kosten zijn afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en kunnen hoger uitvallen als er meerdere hypotheken of leningen worden afgesloten.

Notariskosten voor leverings- en hypotheekakte

 • In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de leverings- en hypotheekakte samen te voegen tot één akte. Dit wordt ook wel een ‘combi-akte’ genoemd.
 • Hierdoor kunt u besparen op notariskosten, omdat u maar één keer het tarief voor de akte hoeft te betalen.
 • De kosten voor een combi-akte liggen gemiddeld tussen de €800 en €1500.

Notariskosten voor de oprichting van een BV

 • Als u een BV wilt oprichten voor de aankoop van uw woning, heeft u een notaris nodig om de oprichtingsakte op te stellen.
 • De kosten hiervoor zijn gemiddeld tussen de €500 en €1000, afhankelijk van de complexiteit van de oprichting.
 • Daarnaast kunnen er nog extra kosten in rekening worden gebracht voor inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst.

Notariskosten voor testament

 • Als u een testament wilt laten opstellen, heeft u een notaris nodig. De kosten hiervoor zijn gemiddeld tussen de €300 en €600.
 • Deze kosten kunnen hoger uitvallen als het testament complexer is of als er meerdere erfgenamen zijn.
Dienst Gemiddelde kosten
Overdracht woning Tussen €500 en €1500
Hypotheekakte Tussen €500 en €1000
Combi-akte Tussen €800 en €1500
Oprichting BV Tussen €500 en €1000
Testament Tussen €300 en €600

Veelgestelde vragen over notaris kosten bij de aankoop van een woning

1. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij de aankoop van een woning?

Ja, in Nederland is het verplicht om een notaris in te schakelen bij de overdracht van een woning. De notaris is de enige die bevoegd is om aktes op te stellen en deze te laten inschrijven in het Kadaster.

2. Kan ik onderhandelen over de tarieven van de notaris?

Ja, u kunt altijd proberen te onderhandelen over de tarieven van de notaris. Het kan lonen om verschillende notarissen te vergelijken en te kijken naar hun tarieven en diensten.

3. Zijn er nog andere kosten waar ik rekening mee moet houden bij de aankoop van een woning?

Ja, naast de notariskosten moet u ook rekening houden met andere kosten, zoals overdrachtsbelasting, makelaarskosten en eventuele kosten voor een bouwkundige keuring.

4. Moet ik zelf op zoek naar een notaris of kan mijn makelaar dit regelen?

U kunt uw makelaar vragen om een notaris aan te bevelen, maar u bent vrij om zelf een notaris te kiezen. Het is verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat u een keuze maakt.

5. Kan ik de kosten voor de notaris meefinancieren in mijn hypotheek?

Ja, het is mogelijk om de kosten voor de notaris mee te financieren in uw hypotheek. Dit kan echter wel gevolgen hebben voor de hoogte van uw maandelijkse hypotheeklasten.