Notaris Kosten Terugvragen Belasting

Notariskosten terugvragen bij de Belastingdienst

Ben je op zoek naar informatie over het terugvragen van notariskosten bij de Belastingdienst? Lees dan verder voor meer informatie over de kosten en hoe je deze kunt terugvragen.

Als je gebruik maakt van de diensten van een notaris in Nederland, zul je te maken krijgen met notariskosten. Deze kosten worden in rekening gebracht voor de werkzaamheden die de notaris voor je verricht, zoals het opstellen van een akte of het begeleiden van een juridische transactie. Het is mogelijk om een deel van deze kosten terug te vragen bij de Belastingdienst, afhankelijk van de aard van de dienstverlening en je persoonlijke situatie.

Welke notariskosten kun je terugvragen?

 • Kosten voor het opstellen van een akte, zoals een testament of huwelijkse voorwaarden
 • Kosten voor het begeleiden van een juridische transactie, zoals de overdracht van een woning
 • Kosten voor advies en begeleiding bij een erfenis of schenking

Het is belangrijk om te weten dat je alleen kosten kunt terugvragen die betrekking hebben op zaken die fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent dat je alleen kosten kunt terugvragen die verband houden met belastbaar inkomen of vermogen.

Hoeveel notariskosten kun je terugvragen?

Het bedrag dat je kunt terugvragen is afhankelijk van je persoonlijke situatie en het soort dienstverlening. In sommige gevallen kun je alle kosten terugvragen, terwijl in andere gevallen slechts een deel van de kosten aftrekbaar is. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de specifieke situatie en de voorwaarden van de Belastingdienst.

Wanneer kun je notariskosten terugvragen?

Je kunt notariskosten terugvragen in het jaar waarin je deze kosten hebt gemaakt. Dit betekent dat je de kosten kunt opgeven bij je belastingaangifte in het jaar na de dienstverlening. Het is dus belangrijk om de facturen van de notaris goed te bewaren en deze te gebruiken bij je belastingaangifte.

Hoe kun je notariskosten terugvragen?

Om notariskosten terug te vragen, dien je deze op te geven bij je belastingaangifte. Dit kun je doen via de online aangifte of via een papieren aangifteformulier. Het is belangrijk om de kosten duidelijk te specificeren en te vermelden onder welke categorie ze vallen. Als je twijfelt over welke kosten aftrekbaar zijn, kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst of een fiscaal adviseur.

Veelgestelde vragen over notariskosten terugvragen

 • Kan ik alle notariskosten terugvragen?

  Nee, alleen kosten die verband houden met belastbaar inkomen of vermogen zijn aftrekbaar.

 • Moet ik bewijsstukken meesturen bij mijn belastingaangifte?

  Ja, het is belangrijk om de facturen van de notaris te bewaren en deze te gebruiken bij je belastingaangifte.

 • Kan ik notariskosten terugvragen voor een akte die ik al jaren geleden heb laten opstellen?

  Nee, je kunt alleen kosten terugvragen in het jaar waarin je deze hebt gemaakt.

 • Kan ik notariskosten terugvragen voor een dienst die ik in het buitenland heb afgenomen?

  Nee, alleen kosten voor diensten van een Nederlandse notaris zijn aftrekbaar.

 • Kan ik notariskosten terugvragen als ik geen belasting betaal?

  Nee, je kunt alleen notariskosten terugvragen als je belastingplichtig bent in Nederland.

Conclusie

Het is mogelijk om notariskosten terug te vragen bij de Belastingdienst, maar dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en het soort dienstverlening. Het is belangrijk om de facturen goed te bewaren en deze op te geven bij je belastingaangifte. Als je twijfelt over welke kosten aftrekbaar zijn, kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst of een fiscaal adviseur.