Notaris Kosten Statutenwijziging

Wat kost een statutenwijziging bij de notaris?

Een statutenwijziging bij de notaris is een belangrijke stap voor een bedrijf of vereniging. Maar wat zijn de kosten hiervan? Hier vind je een overzicht van de geschatte kosten voor een statutenwijziging bij de notaris in Nederland.

Wat is een statutenwijziging?

Een statutenwijziging is een wijziging in de regels en afspraken die zijn vastgelegd in de statuten van een bedrijf of vereniging. Deze statuten zijn een officieel document waarin onder andere de doelstelling, structuur en bevoegdheden van de organisatie zijn vastgelegd. Een statutenwijziging kan nodig zijn wanneer er veranderingen plaatsvinden binnen de organisatie, zoals een nieuwe naam, doelstelling of bestuur.

Kosten voor een statutenwijziging

De kosten voor een statutenwijziging bij de notaris kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de wijzigingen en de tarieven van de notaris. Over het algemeen kunnen de kosten voor een statutenwijziging worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Notariskosten: Dit zijn de kosten voor de diensten van de notaris, inclusief advies en het opstellen van de nieuwe statuten.
  • Kosten voor de Kamer van Koophandel: Bij een statutenwijziging moet de nieuwe versie van de statuten worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Hier zijn kosten aan verbonden, die verschillen per Kamer van Koophandel.
  • Eventuele kosten voor legalisatie en vertaling: Wanneer de statutenwijziging ook van toepassing is op buitenlandse leden of vestigingen, kunnen er kosten zijn voor legalisatie en vertaling van de nieuwe statuten.

Overzicht van geschatte kosten

Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor een statutenwijziging bij de notaris in Nederland. Houd er rekening mee dat deze kosten kunnen variëren per notariskantoor.

Notariskosten Kosten Kamer van Koophandel Eventuele extra kosten Totaal geschatte kosten
€500 – €1000 €50 – €150 €0 – €500 €550 – €1650

Veelgestelde vragen over notaris kosten statutenwijziging

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de kosten voor een statutenwijziging bij de notaris.

1. Moet ik altijd naar de notaris voor een statutenwijziging?

Niet altijd. Als de statuten van de organisatie een zogenaamde ‘flex-bv’ structuur hebben, kan de wijziging ook via een notariële akte worden doorgevoerd.

2. Kan ik de kosten voor een statutenwijziging aftrekken van de belasting?

Ja, onder bepaalde voorwaarden kunnen de kosten voor een statutenwijziging fiscaal aftrekbaar zijn. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie.

3. Hoe lang duurt het voordat de statutenwijziging is doorgevoerd?

Dit kan variëren, afhankelijk van de snelheid van de notaris en de Kamer van Koophandel. Gemiddeld duurt het enkele weken voordat de wijziging is verwerkt.

4. Kan ik zelf de statuten wijzigen zonder tussenkomst van een notaris?

Nee, voor een statutenwijziging is altijd een notariële akte nodig.

5. Kan ik onderhandelen over de tarieven van de notaris?

Ja, je kunt altijd proberen te onderhandelen over de tarieven van de notaris. Het is echter wel belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en ervaren notaris, ook al zijn de tarieven iets hoger.