Notaris Kosten Per Uur

Wat Kost een Notaris Per Uur?

Een notaris in Nederland rekent gemiddeld tussen de €150 en €250 per uur voor zijn of haar diensten. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke diensten die nodig zijn en het tarief dat de notaris hanteert.

 • De kosten van een notaris worden bepaald door het uurtarief en het aantal uren dat nodig is voor de dienstverlening.
 • Sommige notarissen hanteren een vast tarief voor bepaalde diensten, zoals het opstellen van een testament of huwelijkse voorwaarden.
 • Naast het uurtarief brengt een notaris ook bijkomende kosten in rekening, zoals kantoorkosten en eventuele reiskosten.
 • De tarieven van notarissen zijn vrijgesteld van btw.
 • De tarieven van notarissen worden jaarlijks vastgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en kunnen per notariskantoor verschillen.

Wat beïnvloedt de kosten van een notaris?

De kosten van een notaris kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Het type dienstverlening: sommige diensten, zoals het opstellen van een testament, zijn complexer en vereisen meer tijd en expertise van de notaris, wat de kosten kan verhogen.
 • Het uurtarief van de notaris: dit tarief kan verschillen per notaris en kan hoger zijn voor notarissen met meer ervaring of een specialisatie.
 • Het aantal uren dat nodig is: sommige diensten, zoals het opstellen van een koopakte, kunnen relatief snel afgerond worden, terwijl andere diensten meer tijd en aandacht vereisen.
 • Eventuele bijkomende kosten: naast het uurtarief kunnen notarissen ook kantoorkosten en reiskosten in rekening brengen.

Wat zijn veelvoorkomende diensten van een notaris?

Een notaris biedt een breed scala aan diensten aan, waaronder:

 • Het opstellen en passeren van aktes, zoals een koopakte of hypotheekakte.
 • Het opstellen van testamenten en huwelijkse voorwaarden.
 • Het oprichten van een BV of NV.
 • Het legaliseren van handtekeningen en documenten.
 • Het afhandelen van nalatenschappen.

Wat is het verschil tussen een notaris en een advocaat?

Een notaris en een advocaat zijn beide juridische professionals, maar hebben verschillende taken en verantwoordelijkheden. Een notaris is gespecialiseerd in het opstellen en passeren van aktes en heeft een meer adviserende rol. Een advocaat daarentegen vertegenwoordigt cliënten in juridische procedures en geeft juridisch advies. De tarieven van een advocaat zijn vaak hoger dan die van een notaris.

Wat is de rol van de KNB?

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is de beroepsorganisatie van notarissen in Nederland. De KNB houdt toezicht op de kwaliteit van de notaris en bepaalt jaarlijks de tarieven voor notarissen. Daarnaast biedt de KNB ondersteuning en opleidingen aan notarissen en behartigt zij de belangen van de notariële sector.

Veelgestelde Vragen over Notaris Kosten Per Uur

1. Wat is het gemiddelde uurtarief van een notaris in Nederland?

Het gemiddelde uurtarief van een notaris ligt tussen de €150 en €250.

2. Zijn de tarieven van notarissen vrijgesteld van btw?

Ja, de tarieven van notarissen zijn vrijgesteld van btw.

3. Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris?

In sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de tarieven van een notaris, bijvoorbeeld bij een langdurige samenwerking. Dit verschilt per notariskantoor.

4. Moet ik ook kantoorkosten betalen bij een notaris?

Ja, naast het uurtarief brengt een notaris ook kantoorkosten in rekening. Deze kosten dekken onder andere de administratieve werkzaamheden en het gebruik van kantoorruimte.

5. Hoe kan ik een goedkope notaris vinden?

De tarieven van notarissen kunnen per kantoor verschillen. Het is daarom aan te raden om bij meerdere notariskantoren offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Daarnaast kunt u ook navragen of een notaris een vast tarief hanteert voor bepaalde diensten.