Notaris Kosten Overdrachtsbelasting

Wat zijn de kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting?

Als u een huis of ander onroerend goed koopt, moet u rekening houden met verschillende kosten, waaronder de kosten voor een notaris. Maar wat zijn precies de kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting in Nederland?

De kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van het onroerend goed, de complexiteit van de overdracht en de tarieven van de notaris zelf. Over het algemeen kunnen de kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting variëren van €500 tot €2000.

Factoren die de kosten beïnvloeden

De volgende factoren kunnen van invloed zijn op de kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting:

 • De waarde van het onroerend goed: hoe hoger de waarde, hoe hoger de kosten voor de notaris.
 • De complexiteit van de overdracht: als er bijvoorbeeld meerdere partijen betrokken zijn of er sprake is van een erfpachtconstructie, kan dit de kosten verhogen.
 • De tarieven van de notaris: notarissen hanteren verschillende tarieven, dus het loont om verschillende notarissen te vergelijken.

Vergoedingen en bijkomende kosten

Naast de kosten voor de notaris bij overdrachtsbelasting, kunnen er ook nog andere vergoedingen en bijkomende kosten zijn, zoals:

 • Inschrijvingskosten voor de akte van levering bij het Kadaster.
 • Kosten voor de hypotheekakte, als u een hypotheek afsluit.
 • BTW over de notariskosten.

Notarissen vergelijken

Zoals hierboven vermeld, is het verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat u een keuze maakt. U kunt bijvoorbeeld online offertes opvragen of contact opnemen met verschillende notariskantoren om tarieven te vergelijken. Let ook op eventuele extra kosten, zoals administratiekosten.

FAQ

 1. Wat is overdrachtsbelasting?
  Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden bij de overdracht van onroerend goed, zoals een huis of bedrijfspand.
 2. Hoe hoog is de overdrachtsbelasting in Nederland?
  De overdrachtsbelasting in Nederland bedraagt 2% van de waarde van het onroerend goed.
 3. Kan ik onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld worden van overdrachtsbelasting?
  Ja, er zijn enkele situaties waarin u vrijgesteld kunt worden van overdrachtsbelasting, bijvoorbeeld bij een schenking of erfenis.
 4. Moet ik altijd een notaris inschakelen bij overdrachtsbelasting?
  Ja, een notaris is verplicht bij de overdracht van onroerend goed in Nederland.
 5. Kan ik de kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting meefinancieren in mijn hypotheek?
  Ja, de kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting kunnen meegenomen worden in de hypotheek, maar dit heeft wel invloed op de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

Conclusie

De kosten voor een notaris bij overdrachtsbelasting kunnen variëren, maar over het algemeen moet u rekening houden met een bedrag tussen de €500 en €2000. Het is verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat u een keuze maakt. Vergeet ook niet om rekening te houden met eventuele bijkomende kosten en vergoedingen.