Notaris Kosten Nederland

Wat zijn de kosten van een notaris in Nederland?

De kosten van een notaris in Nederland kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die u nodig heeft en de tarieven van de notaris zelf. Het is belangrijk om te weten wat u kunt verwachten bij het inhuren van een notaris en hoe u de kosten kunt beheersen.

 • De kosten van een notaris bestaan uit verschillende onderdelen, waaronder het honorarium van de notaris, de btw, en eventuele bijkomende kosten zoals inschrijvingskosten.
 • Het honorarium van een notaris wordt bepaald door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en is afhankelijk van de aard en complexiteit van de diensten die de notaris verleent.
 • De btw op de diensten van een notaris bedraagt 21% en wordt berekend over het honorarium en eventuele bijkomende kosten.
 • Bijkomende kosten kunnen onder andere bestaan uit inschrijvingskosten bij het Kadaster, kosten voor het opvragen van uittreksels en aktes, en kosten voor legalisatie en vertaling.
 • De totale kosten van een notaris worden doorgaans berekend aan de hand van een uurtarief of een vast tarief per dienst. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de tarieven en eventuele bijkomende kosten.

Notaris kosten voor veelvoorkomende diensten

Dienst Uurtarief Vast tarief
Oprichten BV €150 – €200 €600 – €800
Oprichten stichting €150 – €200 €600 – €800
Hypotheekakte €400 – €500 €900 – €1.200
Samenlevingscontract €300 – €400 €600 – €800
Testament €300 – €400 €600 – €800

Veelgestelde vragen over notaris kosten in Nederland

 1. Wat is het uurtarief van een notaris?
  Het uurtarief van een notaris varieert tussen de €150 en €200, afhankelijk van de aard en complexiteit van de diensten die de notaris verleent.
 2. Kan ik onderhandelen over de tarieven van een notaris?
  Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de tarieven van een notaris. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken over de tarieven en eventuele bijkomende kosten.
 3. Zijn er bijkomende kosten bij het inhuren van een notaris?
  Ja, naast het honorarium van de notaris en de btw kunnen er bijkomende kosten zijn zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster, kosten voor uittreksels en aktes, en kosten voor legalisatie en vertaling.
 4. Kan ik een subsidie krijgen voor de kosten van een notaris?
  In sommige gevallen is het mogelijk om een subsidie te krijgen voor de kosten van een notaris, bijvoorbeeld bij het opstellen van een testament voor mensen met een laag inkomen. Informeer bij uw gemeente of u in aanmerking komt voor een subsidie.
 5. Kan ik de kosten van een notaris aftrekken van de belasting?
  Ja, bepaalde kosten van een notaris, zoals de kosten voor het opstellen van een hypotheekakte, zijn aftrekbaar van de belasting. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie.

Hopelijk heeft dit artikel u meer inzicht gegeven in de kosten van een notaris in Nederland. Het is altijd verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken met de notaris over de tarieven en eventuele bijkomende kosten. Voor meer informatie over notarissen en hun diensten kunt u terecht op wikipedia.nl.