Notaris Kosten Meefinancieren

Notariskosten meefinancieren: alles wat je moet weten

Notariskosten meefinancieren is een veelvoorkomende optie bij het afsluiten van een hypotheek in Nederland. Het houdt in dat de kosten voor de notaris, die nodig zijn bij het opstellen van de hypotheekakte, worden meegenomen in de totale hypotheeklening. Dit kan handig zijn, maar het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de kosten en voorwaarden.

Wat zijn notariskosten?

Notariskosten zijn de kosten die je betaalt aan de notaris voor zijn of haar diensten. Dit omvat onder andere het opstellen van de hypotheekakte, het controleren van de eigendomsakte en het inschrijven van de hypotheek in het Kadaster. De kosten verschillen per notaris en zijn afhankelijk van de hoogte van de hypotheek.

Hoeveel bedragen notariskosten?

De notariskosten voor het opstellen van een hypotheekakte liggen gemiddeld tussen de €500 en €1000. Daarnaast zijn er nog bijkomende kosten, zoals inschrijvingskosten bij het Kadaster en eventuele kosten voor het opvragen van documenten. Het totale bedrag kan dus hoger uitvallen dan alleen de kosten voor het opstellen van de akte.

Kunnen notariskosten meefinancierd worden?

Ja, het is mogelijk om de notariskosten mee te financieren in de hypotheek. Dit betekent dat het bedrag wordt opgeteld bij de hypotheeklening en maandelijks wordt terugbetaald, inclusief rente. Dit kan handig zijn als je niet genoeg spaargeld hebt om de kosten in één keer te betalen.

Wat zijn de voorwaarden voor het meefinancieren van notariskosten?

Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om notariskosten mee te financieren. Daarnaast zijn er vaak voorwaarden verbonden aan deze optie, zoals een maximale hoogte van de hypotheek of een minimale eigen inbreng. Het is daarom belangrijk om hier goed naar te informeren bij verschillende hypotheekaanbieders.

Zijn er nog andere kosten bij het meefinancieren van notariskosten?

Ja, naast de notariskosten en eventuele bijkomende kosten, worden er ook rentekosten in rekening gebracht bij het meefinancieren van notariskosten. Dit betekent dat je uiteindelijk meer betaalt dan alleen de notariskosten zelf. Het is daarom verstandig om goed te vergelijken tussen verschillende hypotheekverstrekkers.

Veelgestelde vragen over notariskosten meefinancieren

 • Kan ik alle notariskosten meefinancieren?
  Nee, niet alle kosten kunnen meegenomen worden in de hypotheek. Sommige kosten, zoals taxatiekosten en advieskosten, moeten uit eigen middelen betaald worden.
 • Kan ik de notariskosten ook achteraf betalen?
  Nee, de notariskosten moeten voorafgaand aan het passeren van de hypotheekakte betaald worden.
 • Kan ik de notariskosten ook zelf betalen?
  Ja, het is ook mogelijk om de notariskosten zelf te betalen. Dit kan voordeliger zijn, omdat je dan geen rentekosten betaalt.
 • Kan ik de notariskosten meefinancieren bij een bestaande hypotheek?
  Nee, notariskosten kunnen alleen meegenomen worden bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
 • Kan ik onderhandelen over de notariskosten?
  Ja, het is mogelijk om te onderhandelen over de notariskosten. Dit kan bijvoorbeeld door offertes op te vragen bij verschillende notarissen en deze met elkaar te vergelijken.

Conclusie

Notariskosten meefinancieren kan een handige optie zijn als je niet genoeg spaargeld hebt om de kosten in één keer te betalen. Het is echter belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de kosten en voorwaarden, en om te vergelijken tussen verschillende hypotheekverstrekkers. Zo kun je uiteindelijk de beste keuze maken voor jouw situatie.