Notaris Kosten Hypothecaire Lening

Wat zijn de kosten voor een Notaris bij een Hypothecaire Lening?

Een hypothecaire lening is een belangrijke financiële beslissing en het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over alle kosten die hierbij komen kijken. Een van deze kosten is de vergoeding voor de notaris. In dit artikel zullen we uitleggen wat de kosten zijn voor een notaris bij een hypothecaire lening in Nederland.

De kosten voor een notaris bij een hypothecaire lening kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte kosten voor een notaris bij een hypothecaire lening in Nederland:

 • Opstellen van de hypotheekakte: €500 – €1.000
 • Inschrijving hypotheek in het Kadaster: €100 – €200
 • Advies- en bemiddelingskosten: €500 – €1.000
 • BTW (21%): over het totale bedrag van de notariskosten

Het is belangrijk om te weten dat deze kosten slechts een schatting zijn en kunnen variëren per notaris en per situatie. Het is daarom altijd verstandig om verschillende notarissen te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Welke factoren beïnvloeden de kosten voor een notaris bij een hypothecaire lening?

De kosten voor een notaris bij een hypothecaire lening kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

 • De hoogte van de hypotheek
 • De complexiteit van de hypotheekconstructie
 • De werkzaamheden die de notaris moet uitvoeren
 • De tarieven van de notaris

Daarnaast kunnen er ook extra kosten in rekening worden gebracht voor bijvoorbeeld het opvragen van documenten of het uitvoeren van extra werkzaamheden. Het is daarom belangrijk om goed te overleggen met de notaris over de kosten en deze goed te laten specificeren in de offerte.

Wat is het verschil tussen een hypotheekakte en een leveringsakte?

Een hypotheekakte en een leveringsakte zijn beide aktes die opgesteld worden door de notaris bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Het verschil tussen deze twee aktes is dat de hypotheekakte de afspraken bevat tussen de geldverstrekker en de geldnemer, terwijl de leveringsakte de afspraken bevat tussen de verkoper en de koper van de woning.

Wat is het Kadaster en waarom moet de hypotheek hierin worden ingeschreven?

Het Kadaster is een overheidsorganisatie die alle registergoederen in Nederland bijhoudt, waaronder ook hypotheken. Het is verplicht om de hypotheek in te schrijven in het Kadaster, zodat de geldverstrekker zekerheid heeft dat de woning als onderpand dient voor de lening.

Kan ik zelf een notaris kiezen bij het afsluiten van een hypothecaire lening?

Ja, je kunt zelf een notaris kiezen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Het is echter wel verplicht om een notaris in te schakelen bij het opstellen van de hypotheekakte en bij het inschrijven van de hypotheek in het Kadaster.

Wat gebeurt er als ik de notariskosten niet kan betalen?

Als je de notariskosten voor het afsluiten van een hypothecaire lening niet kunt betalen, is het verstandig om hierover in gesprek te gaan met de notaris. Mogelijk kan er een betalingsregeling worden getroffen of kan er gekeken worden naar andere mogelijkheden. Het is belangrijk om dit op tijd aan te geven om problemen te voorkomen.

Conclusie

De kosten voor een notaris bij een hypothecaire lening kunnen verschillen, maar gemiddeld genomen liggen deze tussen de €1.100 en €2.200. Het is altijd verstandig om verschillende notarissen te vergelijken en goed te overleggen over de kosten en de werkzaamheden die hierbij komen kijken. Zo voorkom je verrassingen achteraf en kun je met een gerust hart jouw hypothecaire lening afsluiten.

FAQ

 • Wat is een hypothecaire lening?
 • Een hypothecaire lening is een lening waarbij een woning als onderpand dient voor de lening. Dit wordt ook wel een hypotheek genoemd.

 • Wat is een notaris?
 • Een notaris is een onafhankelijke jurist die bevoegd is om officiële aktes op te stellen en te registreren, zoals een hypotheekakte.

 • Wat is het Kadaster?
 • Het Kadaster is een overheidsorganisatie die alle registergoederen in Nederland bijhoudt, waaronder ook hypotheken.

 • Zijn de notariskosten aftrekbaar?
 • Ja, in sommige gevallen zijn de notariskosten aftrekbaar van de belasting. Dit is afhankelijk van de situatie en het doel van de hypotheek.

 • Kan ik onderhandelen over de notariskosten?
 • Ja, je kunt altijd proberen om te onderhandelen over de notariskosten. Het is echter wel belangrijk om hierbij te letten op de kwaliteit van de notaris en de werkzaamheden die hij of zij moet uitvoeren.