Notaris Kosten Huis Kopen Belgie

Notariskosten bij het kopen van een huis in België

Wat zijn de kosten voor een notaris bij het kopen van een huis in België?
De kosten voor een notaris bij het kopen van een huis in België variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de aankoopprijs van het huis en de complexiteit van de transactie. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €1.500 en €3.000.

Hoe worden de notariskosten berekend?
De notariskosten worden berekend op basis van een percentage van de aankoopprijs van het huis. Dit percentage kan variëren tussen de 1% en 2,5%, afhankelijk van de locatie van het huis en de complexiteit van de transactie.

Zijn er bijkomende kosten bij het kopen van een huis in België?
Ja, naast de notariskosten zijn er ook bijkomende kosten zoals registratierechten, hypotheekkosten en eventuele kosten voor een hypothecair mandaat. Deze kosten kunnen oplopen tot ongeveer 10% van de aankoopprijs van het huis.

Kunnen de notariskosten onderhandeld worden?
Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de notariskosten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een hogere aankoopprijs of bij een eenvoudigere transactie. Het is echter aan te raden om hierover vooraf duidelijke afspraken te maken met de notaris.

Zijn er verschillen in notariskosten tussen Vlaanderen en Wallonië?
Ja, er kunnen verschillen zijn in notariskosten tussen Vlaanderen en Wallonië. Dit heeft te maken met de verschillende tarieven die gehanteerd worden door de notarissen in deze regio’s. Het is daarom aan te raden om vooraf goed te informeren bij de notaris over de kosten in de specifieke regio waar u een huis wilt kopen.

Overzicht van de notariskosten bij het kopen van een huis in België

Om een duidelijk overzicht te geven van de notariskosten bij het kopen van een huis in België, hebben we hieronder een tabel opgesteld met de geschatte kosten op basis van een aankoopprijs van €250.000.

Notariskosten Bedrag
Notarishonorarium (1,5% van de aankoopprijs) €3.750
Registratierechten (10% van de aankoopprijs) €25.000
Hypotheekkosten (€50 per €10.000) €1.250
Hypothecair mandaat (€750) €750
Totaal €30.750

Veelgestelde vragen over notariskosten bij het kopen van een huis in België

 • Wat is een notaris?
  Een notaris is een openbaar ambtenaar die bevoegd is om authentieke akten op te maken en te bewaren. In België is de notaris een belangrijke speler bij de aankoop van een huis.
 • Zijn notariskosten aftrekbaar?
  Nee, de notariskosten zijn niet aftrekbaar van de belastingen in België.
 • Moet ik zelf een notaris kiezen bij het kopen van een huis?
  Nee, in België wordt de notaris aangeduid door de verkoper van het huis. U heeft echter wel het recht om een eigen notaris aan te duiden, maar dit brengt extra kosten met zich mee.
 • Wat is het verschil tussen notariskosten en registratierechten?
  Notariskosten zijn de kosten die de notaris aanrekent voor zijn diensten, terwijl registratierechten de belastingen zijn die betaald moeten worden aan de overheid bij de aankoop van een huis.
 • Zijn er subsidies voor notariskosten bij het kopen van een huis in België?
  Nee, er zijn geen subsidies voor notariskosten bij het kopen van een huis in België.

Concluderend kunnen we stellen dat de notariskosten bij het kopen van een huis in België aanzienlijk kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn over deze kosten en eventueel te onderhandelen met de notaris. Vergeet ook niet om rekening te houden met de bijkomende kosten zoals registratierechten en hypotheekkosten.